Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Procuratura Generală a Federaţiei Ruse…

Procuratura Generală a Federaţiei Ruse recunoaşte Transnistria ca „stat suveran”

Regiunea transnistreană a R. Moldova a fost recunoscută în mod oficial drept „stat suveran” de către Rusia. Cel puțin aşa se arată într-un comunicat al Asociației Promo-LEX, care la 16 mai a primit un răspuns de la Procuratura Generală a Federației Ruse, în unul dintre dosarele reprezentate de către avocații Asociației Promo-LEX.

„Republica moldovenească nistreană este un stat suveran și Procuratura Generală a Federației Ruse nu are dreptul să se implice în treburile acestuia” – este răspunsul dat de Procuratura de la Moscova la o solicitare a Asociației Promo-LEX.

Promo-LEX susține că pe parcursul celor 15 ani de activitate în regiunea transnistreană, avocații asociației au întâlnit de fiecare dată numai răspunsuri ferme, prin care autoritățile ruse subliniau faptul că Federația Rusă respectă integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova, precum și Tratatele Internaționale, inclusiv bilaterale cu Republica Moldova prin care teritoriul din stânga Nistrului este recunoscut ca parte a teritoriului R. Moldova și respectiv victimelor abuzurilor sau avocaților lor li se recomanda să se adreseze organelor de drept constituționale de la Chișinău.

promolex.md
promolex.md

În același comunicat, Asociația Promo-Lex susține că răspunsul expediat la 16 mai 2019 reflectă o poziție și atitudine total greșită și diferită a Federației Ruse, care deja oficial recunoaște un regim ce reprezintă o atentare continuă și flagrantă în adresa situației drepturilor omului în teritoriul controlat de administrația de-facto de la Tiraspol.

Totodată, această schimbare radicală de poziție a autorităților Federației Ruse în raport cu regiunea transnistreană, vine într-un moment în care Guvernul Federației Ruse pentru mai mult de 20 de ani, a afirmat în fața Curții Europene a Drepturilor Omului că Transnistria este un teritoriu ce aparține Republicii Moldova, și respectiv deține jurisdicția teritorială asupra acestei regiuni.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, Republica Moldova este un stat suveran și independent, unitar și indivizibil. Teritoriul RM este inalienabil. Potrivit actului suprem drepturile și libertățile fundamentale ale omului trebuie respectate pe întreg teritoriul R. Moldova.

Avocaţii Promo-Lex susţin că statul are obligația de a interveni în protecția drepturilor oricărei persoane aflate oriunde pe teritoriul Republicii Moldova. Cu toate acestea, o bună parte din teritoriul R. Moldova, se află în afara controlului autorităților constituționale, deși potrivit jurisprudenței CtEDO, R. Moldova deține de jurisdicția pe întreg teritoriul RM.

Reieșind din multiplele declarații ale înalților funcționari ruși, precum și poziției constante a Guvernului Federației Ruse în fața CtEDO acesta recunoaște teritoriul din stânga Nistrului drept teritoriu unitar și indivizibil al Republicii Moldova.

Rolul autorităților de investigație ale Federației Ruse este destul de important din perspectiva apărării victimelor a căror drepturi au fost încălcate în regiunea transnistreană de către administrația de facto a regiunii.

În acest context, multiplele condamnări la CtEDO a Federației Ruse pentru violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană determină autoritățile de investigație, îndeosebi Procuratura Generală a Federației Ruse să fie proactivă în ceea ce privește investigarea și atragerea la răspundere a persoanelor care au comis fărădelegi.

FOTO: investigatii.md