Primele rezultate: Luptătorul Țuțu, „bătut” de Năstase în circumscripția 33

Cele mai multe voturi după prelucrarea a 37% din totalul proceselor verbale din circumscripția uninominală nr. 33, care include localitățile Codru, Durlești, Sângera, Băcioi și Trușeni, revin reprezentantului Blocului ACUM Andrei Năstase – 45,26% și deputatului democrat Constantin Țuțu – 33,49%.

Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.33

Andrei Năstase, Blocul ACUM

Andrei Năstase s-a lansat, oficial, în politică pe 13 decembrie 2015 odată cu alegerea sa în funcţia de preşedinte al Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr” (Partidul Platforma DA), apărut în aceeaşi zi prin preluarea şi redenumirea Partidului Forţa Poporului. La noul partid au aderat majoritatea liderilor Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”, apărută cu un an mai devreme, în februarie 2015. Platforma Civică şi, mai târziu, partidul condus de Năstase a organizat mai multe proteste antiguvernamentale.

Până a intra în politică, Năstase, care este jurist de profesie, a fost procuror, până în 2000, apoi vicedirector la Air Moldova. În 2002 a devenit avocat, meserie practicată până la implicarea sa în politică. Năstase a fost unul dintre avocaţii oamenilor de afaceri Viorel şi Victor Ţopa, condamnaţi la închisoare în R. Moldova, dar care s-au refugiat în Germania. Victor Ţopa, proprietarul postului Jurnal TV, este şi naşul de cununie al lui Andrei Năstase.

În declarația de avere și interese personale pentru 2017 -2018 Năstase nu indică vreun venit obținut la locul de muncă. Liderul Platformei DA declara anterior că, odată cu intrarea în politică, şi-a suspendat licenţa de avocat.

Constantin Țuțu, PDM

Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”, Constantin Țuțu s-a implicat în politică în 2014, venind din sport, fiind considerat  timp de mai mulți ani cel mai bun luptător moldovean, multiplu campion naţional şi mondial la kickboxing şi Muay Thai. Cu câteva luni înainte de campania electorală pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2014, Țuțu, care practica luptele, a dedicat victoriile din ring Partidului Democrat din Moldova.

Deși inițial a devenit cunoscut pentru performanțele sportive, Țuțu a ajuns în atenția opiniei publice după ce în seara de 28 aprilie 2012, a fost implicat într-un schimb de focuri, în urma căruia a decedat un bărbat, de 42 de ani şi rănit un altul. Ziarul de Gardă a scris că atunci, Ţuţu, care a fost alături de un grup format din peste 12 persoane, a fugit de la faţa locului împreună cu amicii săi, pe numele tuturor, procurorii obţinând mandate de arestare.

În 2014, când a ajuns în Legislativ, Constantin Ţuţu declara că a primit, din activităţi sportive, 145 mii de euro (echivalentul a aproape 3 milioane de lei).

Pe aceeași circumscripție au candidat în total șase concurenți electorali.  Primul în buletinul de vot fiind deputatul democrat Constantin Țuțu, urmat de reprezentantul Blocului ACUM, Andrei Năstase, de candidatul independent Andrei Nastas, de Vladimir Roșca (PSRM), și candidații independenți Călin Vieru și Boris Volosatîi.

Până la ora 21:00 și-au exercitat dreptul la vot 1 445 192 cetățeni, ceea ce reprezintă 49,06% din numărul total de alegători incluși în liste.

Urmăriți harta interactivă de pe Ziarul de Gardă pentru a vizualiza cine sunt candidații care au câștigat în circumscripțiile uninominale.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *