Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PRIMELE declarații ale observatorilor INTERNAȚIONALI

PRIMELE declarații ale observatorilor INTERNAȚIONALI

Scrutinul prezidențial din 30 octombrie s-a desfășurat în conformitate cu prevederile legislației electorale a R. Moldova și fără încălcări semnificative. Opinia aparține misiunii internaționale de observatori a CSI privind rezultatele de pregătire și desfășurare a alegerilor prezidențiale.

Cei 79 de observatori au ajuns la concluzia că legislația electorală, inclusiv Codul Electoral, corespunde normelor internaționale de desfășurare a alegerilor democratice. Aceștia au apreciat activitatea Comisiei Electorale Centrale (CEC) și au declarat că interacțiunea cu membrii acesteia a fost una productivă.

Referitor la campania electorală, observatorii au apreciat-o drept una care s-a desfășurat într-o atmosferă calmă, dar a subliniat mai multe nereguli,  precum înregistrara a 72 de cazuri de instalare publicității și afișajului electoral în locuri neautorizate. De asemenea, aceștia au menționat faptul că CEC-ul a recepționat 33 de contestații, iar 22 de pângeri au fost examinate de Curtea Supremă de Justiție.

Referitor la ziua desfășurării scrutinului, observatorii au afirmat că secțiile de votare au fost dotate cu tehnica necesară, în același timp, au enumerat mai multe incidente: deficiențe tehnice ale sistemului computerizat, deconectări repetate de la curentul electric, neajunsuri în organizarea accesului la vot a persoanelor cu dizabilități locomotorii sau cu vedere slabă.