Principală  —  IMPORTANTE   —   Prima declarație a lui Gamrețki…

Prima declarație a lui Gamrețki după condamnare: Dacă mă apuc de scris o să le pară rău…

Igor Gamrețki,  șeful Direcției Transport public şi căi de comunicaţie din cadrul Primăriei Chișinău a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul parcărilor cu plată, în care figurează și primarul mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă. Gamrețki a fost găsit vinovat de trafic de influență. Sentința a fost pronunțată de judecătoarea Galina Moscalciuc și a fost luată în a 3-a ședință de judecată care a fost programată pe dosar.

Galina Moscalciuc

Sentința pe numele lui Igor Gamrețki va fi însă executorie după ce aceasta va deveni definitivă, ea putând fi atacată de condamnat la Curtea de Apel Chișinău. Cei doi ani de închisoare, Gamrețki ar urma să-i petreacă într-un penitenciar de tip semiînschi. Pe lângă pedeapsa cu închisoare, șeful suspendat din funcție al Direcției Transport public şi căi de comunicaţie din cadrul Primăriei Chișinău nu va avea dreptul să ocupe funcții publice în următorii 3 ani.

Igor Gamrețki: „O să încercăm să atacăm hotărârea. M-am așteptat la o ceva…. , la o măsură nu atât de aspră. Totuși, o să-mi apăr drepturile până la final. Ce înseamnă recunoașterea vinei? Specualțiile pe care le dați de fiecare dată, că s-a turnat, că … A discuta și a dat careva declarații, asta înseamnă a stabili un adevăr. Fiecare are poziția lui și fiecare va răspunde pentru ce a făcut. Nu cineva duce carul în spate pentru altcineva. S-o terminat situția aceasta. Dacă dau declarații, cred că jumătate din colegi o să trebuiască să plece. Să nu fie cineva prea curați și cineva să încarce carul. Nu merge treaba asta. Fiecare își apără drepturile conform legislației și conform adevărului. Iar a stabili adevărul înseamnă a stabili adevărul, dar nu ceva a ascunde, ceva a nu declara și a scrie pe internet și facebook. Dacă mă apuc de scris o să le pară rău… La mai mulți mă refer”, a zis Gamrețki, întrebat de jurnaliști dacă se referă la Dorin Chirtoacă.

În timp ce pleca, Gamrețki și-a nuanțat mesajul: „La final o să dau declarații. Să aibă grijă fiecare de ceea ce discută…Dacă o să mă aducă la condiția… atunci o să le pară rău. ”

La 25 aprilie, CNA și procurorii au reținut 7 persoane într-un dosar de corupţie ce vizează selectarea companiei ce urma să se ocupe de amenajarea parcărilor cu plată în Capitală. De rând cu viceprimarul de Chişinău, Nistor Grozavu, și şeful Direcţiei Transport, Igor Gamrețki, au fost reținuți și fostul consilier municipal, Ghenadie Ivașcenco, fost secretar al Comisiei de organizare a licitației,administratorii a trei companii de parking, dar şi un om de afaceri, suspectat că ar fi gestionat din umbră mai multe companii participante la licitaţie, inclusiv cea câştigătoare. Sursele ZdG au confirmat că omul de afaceri reținut este Alexandru Pincevschi, cel care a deținut un adevărat imperiu cu afaceri în domeniul importului și comercializării de automobile, hotelier, imobiliar, al turismului sau industriei alimentare. Cei trei administratori ai firmelor de parking, reținuți pentru 72 de ore, sunt Serghei Islentiev, administratorul la „PLS Parcare”, Alexei Curti, administratorul „Sizif-L”, și Olga Andriuța, reprezentanta prin procură a „PLS Parcare”, iar conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), tot ea administratoare a firmelor „C-Parking” SRL și „Primele Plăți Mobile” SRL.

De la stânga la dreapta: Olga Andriuța, Zsigmund Bodnar și Serghei Islentiev

Într-un comunicat de presă, CNA scrie că, în iulie 2015, Direcţia Transport Public şi Căi de Comunicaţie a Primăriei Chişinău a anunțat inițierea licitației privind organizarea și gestionarea parcărilor cu plată. Potrivit datelor anchetei, cerințele obligatorii au fost majorate nemotivat. Astfel, puteau participa la licitație ofertanții care, pe parcursul ultimilor trei ani de activitate, au efectuat minim 6 milioane de tranzacții și care au prestat anterior servicii de parcare auto cu plată prin intermediul tehnologiilor de plată electronice în nu mai puţin de 5 oraşe în ultimii 2 ani. Deşi caietul de sarcini a fost cumpărat de 16 companii, doar două au depus ofertele pentru participare  „Eme Parkleitsystem GmbH”, din Austria, şi Sizif-L SRL, din R. Moldova. Cea din urmă a fost descalificată din motiv că nu ar fi prezentat toate actele. Conform informațiilor publice, proprietarii firmei „Sizif-L” SRL sunt companii off-shore, iar administrator este Alexei Curti, una din persoanele reținute de ofițerii și procurorii anticorupțieAșa cum ZdG a scris anterior, licitația a fost câștigată de firma „Eme Parkleitsystem GmbH”, care ulterior, a fondat la Chișinău compania „PLS Parcare”, condusă de Serghei Islentiev, cea care urma să gestioneze proiectul privind parcările cu plată.

Reprezentanții Primăriei se întâlneau cu Pincevschi

Alexandru Pincevschi

După ce viceprimarul Nistor Grozavu a semnat contractul între Primăria Chişinău şi compania câştigătoare, CNA şi procurorii au iniţiat urmărirea penală pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu de către factori de decizie ai Primăriei şi abuzului în serviciu comis de către reprezentanţi ai unor agenţi economici. „Dosarul a fost deschis în legătură cu existenţa unor bănuieli rezonabile că viceprimarul ar fi semnat contractul fără aprobarea acestuia de către Consiliul Municipal Chişinău (CMC), asta chiar dacă, legea cu privire la parteneriatul public privat stabileşte expres că după desemnarea câştigătorului, se negociază clauzele contractuale şi doar după aceasta proiectul se transmite spre aprobare şi semnare CMC”, zice CNA. Pe parcursul anchetei, susține instituția, au fost documentate întâlniri periodice ale unor responsabili din cadrul Primăriei cu un om de afaceri, despre care există probe că ar fi gestionarul din umbră al agentului economic câştigător, al altor companii de parking, dar şi al unor offshore-uri. Astfel, au fost colectate probe pentru a presupune că licitaţia privind parteneriatul public-privat a fost trucată, iar funcţionarii Primăriei şi reprezentanţii companiei câştigătoare ar fi acţionat în complicitate”, se spune în comunicatul CNA. Omul de afaceri la care face referire CNA este Alexandru Pincevschi.

Ulterior, în acest dosar a fost reținut și Dorin Chirtoacă.  Anume declaraţiile lui Igor Gamreţki, dar şi ale viceprimarului Nistor Grozavu au dus la reţinerea lui Dorin Chirtoacă, deşi procurorul pe caz, dar şi avocaţii celor doi au evitat să confirme versiunea. Ulterior, Dorin Chirtoacă l-a acuzat pe Igor Gamrețki de minciună și a evitat să discute cu acesta când s-au întâlnit pe coridoul instanței.

Conform informaţiilor din dosar, pe parcursul anchetei, au fost documentate mai multe întâlniri dintre Pincevschi şi Gamreţki, „întâlniri în cadrul cărora a fost discutată schema de trucare a licitaţiei, participarea primarului general la urgentarea semnării contractului, dar şi un „bonus” pentru serviciile prestate. În cadrul audierilor efectuate pe parcursul urmăririi penale, s-a stabilit că, în urma înţelegerii prealabile dintre Pincevschi şi Gamreţki, ultimul, având rolul de intermediar între businessman şi primar, este sfătuit să înregistreze o companie off-shore în Cipru, care ulterior devine asociat al „Eme Parkleitsystem” GmbH cu o cotă de 26 %”.

CNA: 13% primarului – 13% şefului Direcţiei Transport

Dorin Chirtoacă/foto: NTV Moldova

În comunicatul autorităţilor se face referire la mărturiile oferite în cadrul anchetei, din care ar reieşi că cele „26% din veniturile companiei era acea mulţumire pentru semnarea contractului de parteneriat public-privat între „Eme Parkleitsystem” GmbH şi Primăria capitalei, dintre care 13% îi reveneau primarului şi alte 13% – şefului Direcţiei Transport. După ce compania din Cipru devine asociat al „Eme Parkleitsystem” GmbH, primarul dă indicaţii pentru deschiderea ofertelor şi iniţierea licitaţiei, iar compania numită devine câştigătoare. De asemenea, la indicaţiile primarului, viceprimarul semnează contractul, iar ulterior edilul dă aviz pozitiv pentru începerea lucrărilor de proiectare”, scrie în comunicatul CNA, care a încadrat acţiunile lui Chirtoacă la „trafic de influenţă”.