Pretorul sectorului Centru, demis sau nu?

Pretorul sectorului Centru al capitalei, Oleg Poiată, a fost demis din funcţie în cadrul şedinţei Consiliului municipal Chişinău de joi, 11 februarie, cu votul a 27 de consilieri. Totodată, şeful Direcţiei generale comerţ, Marcel Zambiţchi, şi directorul interimar de la ÎM „Piaţa Centrală”, Veaceslav Balan, au primit avertizare. Potrivit aleşilor locali, această decizie vine ca urmare a audierilor pe marginea deflagraţiei produse pe 9 ianuarie într-o cafenea din apropierea Pieţei Centrale.

Potrivit proiectului de demitere, care a fost înaintat de 26 de consilieri, Oleg Poiată este eliberat din funcţie pentru neglijenţă în serviciu şi pentru că nu şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu. Proiectul a fost votat de către 19 consilieri ai Partidului Socialiştilor, cinci ai Partidului Popular European, doi consilieri din Partidul Comuniştilor şi un consilier al Partidului Politic Partidul Nostru.

În același timp, reprezentanții Primăriei municipiului Chişinău susțin că aceste decizii sunt ilegale, deoarece Consiliul municipal Chişinău nu are competenţe de numire sau eliberare în funcţie a acestor funcţionari. „Conform legii, pretorii de sector, dar şi conducătorii întreprinderilor municipale sunt numiţi şi eliberaţi din funcţie de către primarul general al municipiului Chişinău. Prin urmare, pretorul sectorului Centru, Oleg Poiată, precum şi directorul interimar al ÎM „Piaţa Centrală”, Veaceslav Balan, îşi vor continua activitatea în funcţiile deţinute.

De asemenea, având în vedere că deciziile Consiliului au fost adoptate până la finalizarea anchetei de serviciu pe marginea incidentului produs la data de 9 ianuarie 2016, considerăm că deciziile respective ale CMC au caracter tendenţios”, anunță reprezentanții Primăriei.

Totodată, Primăria municipiului Chişinău urmează să-şi expună viziunea sa asupra accidentului de la cafeneaua „La Soacra” după finalizarea anchetei de serviciu, iniţiată de edilul capitalei Dorin Chirtoacă.

Amintim că, la 9 ianuarie, curent, la o cafenea de pe teritoriul Pieței Centrale s-a produs o explozie din cauza unei butelii de gaz utilizate necurespunzător. În urma accidentului au avut de suferit 13 persoane, 4 dintre care au decedat. Proprietarii cafenelei se află în prezent în arest preventiv.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *