Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon: „Transnistria face parte din…

Dodon: „Transnistria face parte din Moldova”

Poliția de Frontieră a R. Moldova a interzis, în repetate rânduri, accesul în țara noastră la mai mulți jurnaliști ruși. Printre aceștia a fost și Mariana Minsker, jurnalista postului rus de televiziune RTVI. Aceasta a venit în R. Moldova ca să-l intervieveze pe Igor Dodon, președintele R. Moldova, însă, a fost întoarsă la Moscova de către Poliția de Frontieră moldovenească. Interviul nu a avut loc la Chișinău, însă, Igor Dodon a mers personal la Moscova.

La începutul interviului, Dodon a vorbit despre alegerile parlamentare din acest an. „2018 este anul alegerilor parlamentare din R. Moldova și este un an decisiv. Majoritatea parlamentară, PDM, practic nu se bucură deloc de susținerea populației. Potrivit sondajelor, acești aar fi votați doar de 6-7% din oameni. Este o situație fără precedent. În ultimii 10 ani guvernarea nu a fost niciodată atât de slab cotată. Pentru a aduna cumva un electorat, majoritatea parlamentară a decis să înceapă confruntări geopolitice dure. Având în vedere că în acest moment există confruntări între Rusia și Occident, ei încearcă să se implice”, a declarat Igor Dodon în cadrul interviului acordat postului RTVI.

Jurnalista Mariana Minsker a vorbit și despre cele trei cazuri când șeful statului a fost suspendat temporar din funcție. Amintim că la 22 octombrie 2017, noul ministru al Apărării a fost învestit în funcție de către Andrian Candu, președintele Parlamentului, care a preluat atribuțiile interimatului de președinte. Asta după ce, Igor Dodon a respins de două ori candidatura lui Eugen Sturza, iar Guvernul s-a adresat la Curtea Constituțională, care a decis că președintele, conform Constituției, nu are dreptul să respingă de două ori candidaturile. Curtea Constituțională a decis că șeful statului a încălcat Constituția, iar în acest caz, președintele este suspendat din funcție pentru o perioadă determinată, iar numirea noilor membri ai Guvernului poate fi semnată de premier sau președintele Parlamentului. Același scenariu a fost folosit și în cazul numirii celor șapte miniștri noi și aprobarea legii anti-propagandă. La 2 ianuarie 2018, Curtea Constituțională a decis din nou să-l înlăture temporar pe Igor Dodon de la dreptul de a numi noi miniștri, întrucât președintele a respins în mod repetat nominalizările pentru funcții ministeriale. La trei zile de la aceasta, la 5 ianuarie 2018, Curtea Constituțională a decis pentru a treia oară suspendarea din funcție a Președintelui R. Moldova. De data aceasta motivul suspendării a fost Legea privind interzicerea propagandei.

„Dacă nu ar fi existat astfel de manipulări făcute cu ajutorul Curții Constituționale, ce ar fi făcut atunci Parlamentul?”, a comentat Dodon.

În același timp, el susține că este gata să scoată oamenii în stradă. „Dacă majoritatea parlamentară va destabiliza situația din regiunea transnistreană, dacă vor încerca să modifice Constituția privind schimbarea limbii de stat, dacă vor vrea să demită șeful statului nu prin referendum, dar prin tot felul de manipulări, atunci oamenii vor ieși în stradă. Și eu voi fi alături de ei”, a replicat șeful statului.

Amintim că după învestirea sa în funcție, Igor Dodon a ieșit în fața jurnaliștilor și a venit cu un mesaj pentru partidele de opoziție și susținătorii lui: „Vă asigur că ne putem apăra victoria. Dacă va fi necesar, sute de mii de oameni vor fi aici. Nu vă jucați cu focul!”

Nicolae Osmochescu, profesor universitar și doctor în drept, a declarat pentru ZdG că „Igor Dodon este într-un continuu război cu toată lumea. Frazele ca „Nu vă jucați cu focul” sau „Am să scot oamenii în stradă” nu trebuie să fie rostite de un șef de stat”, este de părere acesta.

În ceea ce privește viitoarele alegeri parlamentare, președintele R. Moldova vede două posibile scenarii. „Există un scenariu în care socialiștii obțin o majoritate parlamentară, iar apoi președintele, guvernul și parlamentul lucrează împreună în aceeași direcție. Scenariul nr 2 ar fi că socialiștii nu iau majoritatea parlamentară, iar președintele vine cu o propunere de a crea o coaliție, nu una geopolitică … ținând cont de faptul că va exista un sistem electoral mixt, pot exista mulți deputați independenți care vor fi de acord cu socialiștii să creeze o majoritate parlamentară”, a zis Dodon.

În același timp, comentatorul politic Valentin Krîlov consideră că „Dodon este un președinte slab și absolut superficial. Nu a făcut nimic din ceea ce a promis. Continuăm să avem relații proaste cu vecinii, nu a fost deloc soluționată problema transnistreană. Nimic nu s-a schimbat nici în relațiile cu Rusia. Dodon a avut doar grijă de relațiile sale interpersonale cu Putin. Comerțul cu Rusia este nesemnificativ. Da, el a făcut 7 vizite în Rusia, dar pentru el personal și familia sa, nu pentru R. Moldova. Aceste vizite au avut un singur scop: de a-și promova imaginea în ceea ce privește viitoarele alegeri”, a subliniat Krîlov.

În ciuda faptului că tinde mai mult să construiască relații bune cu Rusia, Dodon susține că intenționează să fie prieten atât cu Estul cât și cu Vestul. „Faptul că mă concentrez la un parteneriat strategic cu Rusia nu înseamnă că sunt împotriva Uniunii Europene, împotriva cooperării cu SUA etc., deoarece țările mici sunt condamnate să aibă relații bune cu Vestul și cu Estul. Nu avem alte opțiuni”, a declarat Igor Dodon.

Întrebat de jurnalistă în ce condiții președintele este gata să cedeze regiunea transnistreană Federației Ruse (făcând referire la referendumul din 2006, când 97,2% dintre cei care au votat au fost pentru aderarea la Federația Rusă), șeful statului moldovean a răspuns că „nu există astfel de condiții. Transnistria face parte din Moldova”.

În cadrul interviului, Igor Dodon a dat asigurări că Președinția nu se supune Partidului Democrat din Moldova, în special lui Vlad Plahotniuc. „În realitate, în Moldova există o singură instituție de stat care nu se supune lui Plahotniuc – Președinția. Și din acest motiv, această instituție a președintelui este limitată în puteri”, a spus Dodon.

NATO continuă să îl neliniștească pe șeful statului. „Figurativ vorbind, avem un câmp de mine în jurul Moldovei… Desigur, nu ne place că tancurile americane nu sunt departe de granița noastră, mai ales că suntem o țară neutră cu un conflict transnistrean nerezolvat”, a spus Dodon în timpul interviului. Amintim că, anterior, președintele R. Moldova a fost categoric împotriva deschiderii Oficiului NATO la Chișinău, care a avut loc la 8 decembrie 2017. El a menționat că deschiderea acestui birou ar influența negativ relațiile noastre cu regiunea transnistreană. Cu toate acestea, nici atunci și nici acum Igor Dodon nu a cerut retragerea trupelor rusești de pe teritoriul R. Moldova.

Articolul integral îl puteți citi aici.