Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președintele Parlamentului R. Moldova, despre…

Președintele Parlamentului R. Moldova, despre unionism și limba română

Andrian Candu a declarat că nu se consideră unionist și crede că unionismul, în forma în care este promovat de Anatol Șalaru, ar însemna „prăbușirea R. Moldova”. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru publicația ucraineană censor.net.ua.

„Nu, nu mă consider unionist. Cred că unionismul în forma în care Șalaru vrea să-l obțină, ar însemna moartea R. Moldova. Țara noastră este multinațională. Avem, de exemplu, Gagauzia în sud și Transnistria în nord. Trebuie să fim foarte, foarte atenți. Unirea directă, în cel mai rău caz ar presupune un război, soldat cu victime, și în cel mai bun − aderarea mai multor sate, raioane sau a jumătate din or. Chișinău. Mai mult decât atât, în Constituție, este scris că în cazul în care Moldova decide să se unească cu o țară, spre exemplu cu România, găgăuzii au dreptul la autodeterminare națională. Și asta ar însemna preăbușirea Republicii Moldova”, a declarat Andrian Candu.

În același timp, Candu recunoaște că, din punct de vedere istoric, Moldova a făcut parte din România, iar limba vorbită în R. Moldova este română. Tot el spune că a studiat în România și deține cetățenie română din 1994: „Am cetățenie românească din 1994, de când învățam în România. Aceasta nu înseamnă că nu îmi iubesc țara, Moldova. Și nu înseamnă că nu sunt patriot al Moldovei. Tot ce fac în fiecare zi este pentru Moldova”.

Despre limba română

Întrebat ce s-a schimbat în țară după ce Curtea Constituțională a decis că legea care prevedea că limba rusă are statut de limbă de comunicare interetnică  a fost recunoscută ca fiind depășită, speakerul Parlamentului a declarat că nu s-a schimbat nimic și limba rusă rămâne a fi limba utilizată atât de gagauzi, cât și de ruși, cehi, bulgari și așa mai departe.

În instituțiile de stat, limba română este cea mai importantă limbă, este limba oficială, deși se numește moldovenească în Constituție. Dar există deja o decizie a Curții Constituționale, care spune că limba moldovenească este limba română. La urma urmei, Declarația de Independență spune – „limba română”. Dar această întrebare este una foarte sensibilă”, a spus Andrian Candu.

Cu toate acestea, la emisiunea „Important” de la TVC21, din 12 iunie, întrebat când va fi schimbată limba de stat în Constituție, din „moldovenească” în „română”, Andrian Candu a declarat că „nu anul acesta și nu în această legislatură”.