Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Preşedintele kârgâz a mediat la…

Preşedintele kârgâz a mediat la Chişinău problemele dintre UE, R. Moldova şi Federaţia Rusă

Preşedintele Kârgâstanului, Almazbek Atambaiev ar fi vizitat R. Moldova în calitate de emisar al Moscovei pentru rezolvarea problemelor dintre UE, R.Moldova şi F. Rusă, aceasta reiese dintr-un comunicat oficial al Preşedenţiei acestei ţări.

Deputaţii din Parlamentul kârgâz solicită fondarea unei comisii de anchetă pentru ilucidarea zborului misterios a preşeditelui acestei ţări la Chişinău. Potrivit presei din Kârgâstan, deputatul Ravşan Jăămbekov a cerut într-o scrisoare oficială preşedintelui Almazbek Atambaiev lămuriri despre „cine i-a oferit preşedintelui avionul personal, cine i-a plătit călătoria şi de ce Atambaiev s-a întâlnit în această ţară doar cu un miliarder şi nu cu oficialii moldoveni” anunţă scrisoarea oficială a deputatului kârgâz.

Totodată, astăzi, 19 martie, Preşedenţia de la Bişkek a dat lămuriri despre vizita fulger la Chişinău. Potrivit comunicatului Atambaiev la data de 15 martie, a făcut în drum spre Sankt Petesburg o escală la Chişinău pentru a discuta problemele dintre UE, R. Moldova şi Federaţia Rusă. „Preşedintele Atambaiev a avut acolo mai multe întâlniri neoficiale cu Adrian Candu, Preşedintele Parlamentulu şi cu liderul coaliţiei de guvernare, Vladimir Plahotniuc. Întâlnirea a avut ca temă de discuţie problema relaţiilor dintre R. Moldova Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă. Aceiaşi problemă a fost discutată şi la întâlnirea ulterioară cu preşedintele Vladimir Putin”, anunţă comunicatul oficial.

Anterior în presă a apărut informaţia că preşedintele kârgâz a zburat la bordul avionului companiei Nobil Air, care ar apaține lui Ilan Shor. Cu acelaşi avion ieri Ilan Shor ar fi zburat la Istambul, după interogare avută la CNA, referitor la creditele de miliarde de lei oferite de instituţiile bancare controlade de omul de afaceri.

Avionul cu care a zburat oficialul kârgâz şi Ilan Shor a fost procurat la sfârşitul anului trecut şi este un Embraer Legacy 650 de ultimă generaţie.

sursa foto: kg.akipress.org