Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președintele Dodon vrea să-l dea…

Președintele Dodon vrea să-l dea afară pe procurorul general al R. Moldova folosind o informație FALSĂ

Igor Dodon, președintele R. Moldova, anunță pe pagina sa de facebook că a inițiat procedura de contestare a rezultatelor concursului de alegere a lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general al R. Moldova. Președintele face însă referire la informații false, care nu corespund adevărului, atunci când își argumentează poziția.

„Încălcările procedurale pe care le invoc: Eduard Harunjen nu putea fi înaintat în calitate de candidat pe motiv că legea cu privire la Procuratură interzice candidarea persoanelor ce dețin funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor, în ultimele 6 luni de zile. Totodată, deși legea prevede că membrii procurori ai Consiliului Superior al Procurorilor urmau a fi detașați de la locul de muncă, acest lucru nu s-a întîmplat, ceea ce pune la dubii obiectivitatea și imparțialitatea acestora din simplu motiv că au fost direct subordonați domnului Eduard Harunjen, scrie președintele Dodon. Preşedintele ţării, conform legii, este persoana direct responsabilă de numirea unui Procuror General. Reiterez ce am spus anterior, în acestă funcție trebuie să ajungă o persoană compatibilă cu funcţia deţinută, într-un mod transparent. Voi depune toate eforturile legale pentru a realiza acest obiectiv”, scrie Dodon.

 

Declarațiile lui Igor Dodon au la bază însă informații false. Eduard Harunjen NU a fost membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), așa cum susține președintele. Despre acest aspect, actualul procuror general a vorbit la PRO TV, dar și într-o intervenție anterioară pentru Ziarul de Gardă.

Eduard Harunjen la emisiunea „În Profunzime” de la ProTV: Ar fi fost o problemă dacă eu aș fi membru al Consiliului Procurorilor. Noua lege spune că membrii, după ce pierd această funcție, 6 luni nu pot candida la concurs. Doar un lucru, eu nu am fost niciodată membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Aceasta este o chestiune de manipulare ce duce în eroare”, spunea Harunjen.

Anterior, Harunjen a declarat pentru ZdG de ce nu a fost membru al CSP.

„Eu nu sunt membru al CSP, pentru că în lege scrie că procurorul general este membru din oficiu, dar eu sunt doar interimar. Eu nu am vrut să abuzez de calitatea mea. Au fost niște încercări pe timpul lui Pântea să acceadă în CSP, iar CSP atunci l-a refuzat. Nu e legat de faptul că un membru al CSP nu poate fi candidat la funcția de procuror general. Eu nici la CSM nu sunt membru. Nu pot să fiu membru pentru că sunt doar interimar, iar în lege nu este indicat nimic despre asta, ci doar despre procurorul general”, explica Eduard Harunjen. 

UPDATE: Argumentele consilierului lui Igor Dodon în „lupta” cu procurorul general