Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președintele Curții de Conturi explică…

Președintele Curții de Conturi explică pe blogul său de ce nu și-a declarat casa de lux și spune că a construit-o acum 20 de ani

Noul președinte al Curții de Conturi, Veaceslav Untilă vine cu o reacție pe blogul său după ce ZdG a scris astăzi despre casa de lux în care locuiește și pe care nu o indică în declarația de avere, dar și despre firmele pe care le deține personal sau care au fost fondate de fiicele sale când abia împlineau majoratul. Deși în decurs de trei zile, reporterii ZdG au încercat să discute cu Untilă la acest subiect, președintele CCRM nu a răspuns la apeluri. Nici după ce am transmis întrebările serviciului de presă al instituției, acesta nu a dorit să discute cu ZdG, invocând că „pre­feră un pic mai târ­ziu să înceapă comu­ni­ca­rea cu presa”.

Untilă spune că nu a menționat în declarația de avere imobilul de lux în care locuieștie, deoarece l-a făcut cadou fiicei când aceasta a împlinit majoratul, cu condiția că împreună cu soția vor locui în ea cât vor fi în viață. Acesta spune că nu a ascuns niciodată faptul că el a construit imobilul și că locuiește acolo, dar că nu a avut „dreptul legal” de a o declara, pentru că în acte figurează numele fiicei. Precizăm aici că imobilul a fost donat de președintele CCRM fiicei sale, însă în documentele de la Cadastru nu există informații despre existența unui contract prin care acesta să locuiască în el „cât vor fi în viață”.

„Referitor la casa în care locuiesc. Am început construcţia acestei case în 1987, la propunerea conducerii subdiviziunii Ministerului Afacerilor Interne, în cadrul căreia activam atunci. Ba mai mult, am primit şi un ajutor financiar din partea MAI. Construcţia a durat în jur de nouă ani şi abia după aceasta a fost dată în exploatare şi am trecut cu traiul în casa respectivă. Apropo, în această perioadă, pentru a putea finisa construcţia casei, am contractat un credit bancar în sumă de 20 de mii de ruble sovietice, ceea ce era o sumă enormă la acele timpuri. La atingerea vârstei majoratului de către fiica mea, împreună cu soţia, am decis să-i facem cadou casa, cu condiţia că vom locui în ea atâta timp cât vom fi viaţă. Niciodată nu am ascuns că este casa construită de mine, că locuiesc în ea, dar nu se regăseşte în declaraţia mea de proprietate pentru că nu eu sunt proprietarul oficial şi, conform instrucţiunii modului de declarare a veniturilor şi proprietăţilor, nu am dreptul legal de a o declara”, spune Untilă. Precizăm că imobilul în care locuiește Veaceslav Untilă a fost recent renovat capital, iar imaginile demostrează că acesta nu a fost ridicat, în stilul în care arată acum, în urmă cu 20 de ani.

„Referitor la treimea de imobil declarată de mine, e vorba de o încăpere de 34 de metri pătraţi, în care a locuit soacra şi care i-a revenit soţiei mele cu titlu de moştenire. Conform legislaţiei, sunt obligat să declar acest imobil, lucru pe care l-am şi făcut. În celelalte două apartamente ce figurează în declaraţia mea de proprietate, locuiesc fiicele mele cu familiile lor. Ambele apartamente au fost achiziţionate legal, din surse declarate de mine la etapele respective în  mod transparent şi corect ”, menționează acesta.

Acestea fiind spuse despre proprietăţile mele, cred că v-aţi convins că nu există nicio ilegalitate, nicio escrocherie sau eschivare de la obligaţiunile legale ce-mi revin. Sunt proprietăţi dobândite cinstit, pe care nu le-am ascuns niciodată şi regret că acum se încearcă inducerea în eroare a oamenilor prin interpretări eronate. Tot timpul am fost corect şi deschis în relaţia cu presa şi fac apel şi de această dată la corectitudine. Referitor la afacerile mele. Odată cu venirea comuniştilor la putere în 2001, am fost înlăturat din organele afacerilor interne, unde muncisem circa 25 de ani. Eram o persoană incomodă pentru comunişti. M-am lansat în afaceri, dorind să-mi întreţin astfel familia. Niciodată nu am ascuns afacerile mele şi veniturile obţinute din ele, declarându-le onest, aşa cum prevede legislaţia. Regret că acum se fac unele apropouri şi se lasă spaţii de interpretări, care-mi pot leza imaginea. Şi mai mult regret că se încearcă invocarea în acest context a numelor membrilor familiei mele, a copiilor, care nu au de a face cu activităţile mele politice sau de demnitar de stat. Ei îşi au viaţa lor şi orice paralelă care se face în acest context e total nepotrivită. Sunt cetăţeni ai acestei ţări, care trebuie să beneficieze plenar de toate drepturile cetăţeneşti, inclusiv de cele ce ţin de viaţa privată, protecţia datelor cu caracter personal etc. Cu această ocazie, sugerez instituţiilor media şi jurnaliştilor interesaţi de activităţile mele să facă o delimitare strictă între mine, demnitarul de stat, Veaceslav Untilă, de viaţa şi activităţile căruia au tot dreptul să se intereseze oamenii, şi familia mea, membrii căreia trebuie trataţi cu corectitudine, respectându-se drepturile lor fundamentale”, mai spune Untilă.

„Exact aceeaşi situaţie e şi în cazul altor insinuări şi interpretări apărute în contextul investigaţiei ZDG, la care chiar nu merită să mă opresc. Ceea ce vreau să spun în încheiere este că tot timpul am dat dovadă de corectitudine, deschidere în relaţia cu presa şi cu publicul larg, cu organele abilitate ale statului şi cred că pentru aceasta am meritat cel puţin dreptul de a fi tratat corespunzător. Rămân deschis şi în continuare pentru oricine se interesează de viaţa şi activităţile mele şi fac apel încă o dată la corectitudine şi bun simţ”, conchide funcționarul.

În context, menționăm că datele cadas­trale arată că, în peri­me­trul stră­zi­lor V. Chel­tu­ială și Cireșilor, fami­lia Untilă deține două imo­bile: unul cu o suprafață de 125,9 m.p.și altul cu o suprafață ofi­ci­ală de 163 m.p. 1/3 din casa de pe str. Cireșilor, una bătrâ­nească, pe care o regă­sim în declarația de avere a lui Vea­ce­slav Untilă, de 163 m.p., este înre­gis­trată pe numele soției președin­te­lui CCRM, Ale­xan­dra. Aceasta a intrat în pose­sia ei în 1998, în urma unui con­tract de donație. Cele­lalte 2/3 din imo­bil aparțin altor doi cetățeni, apa­rent, fără legă­turi cu șeful CCRM.

Casa de pe str. V. Cheltuială

Imo­bi­lul vecin, care are, ofi­cial, doar 125,9 m.p., de pe str. V. Chel­tu­ială, acolo unde locu­iesc Vea­ce­slav Untilă și soția sa, este înre­gis­trat pe numele Tatia­nei Untilă-Spătari, una din­tre fii­cele ex-deputatului, și nu se regăsește în niciuna din ulti­mele sale declarații de avere. Casa de mili­oane, una cu trei nive­luri, reno­vată recent, pe care am filmat-o cu o dronă, a aparținut, între 1995 și 1999, lui Vea­ce­slav Untilă, după care a fost donată fii­cei sale, Tatiana, care avea atunci doar 18 ani. Pe lângă cele două case, fami­lia Untilă este pro­pri­e­tara a două apar­ta­mente, unul cu o suprafață de 60 m.p., aflat pe str. Gre­no­ble, pro­cu­rat în 2011, și altul de 72,5 m.p. de pe str. Dru­mul Vii­lor, obținut în 1999.

Totodată, deși l-am ape­lat insis­tent timp de 3 zile și i-am trans­mis prin inter­me­diul ser­vi­ci­u­lui de presă între­bă­rile, Vea­ce­slav Untilă a refu­zat să ne răs­pundă de ce nu a decla­rat imo­bi­lul de lux de pe str. Chel­tu­ială unde locu­iește în pre­zent, care în acte apar­ține fii­cei, și ale cui sunt, de fapt, fir­mele fon­date de cele două fiice când abia împli­neau majo­ra­tul. Șefa ser­vi­ci­u­lui de presă a insti­tu­tiei de audit, Vio­leta Balan, ne-a spus că „dl Untilă nu face comen­ta­rii pe tema­tica dată, deo­a­rece decla­ra­ția de avere și inte­rese este publică și a fost veri­fi­cată”, iar legi­sla­ția nu a fost încăl­cată: „în decla­ra­ția de avere se include ave­rea per­soa­nei care face decla­ra­ția, a  soției, a copi­i­lor minori sau ori­că­rei per­soane aflate la între­ți­nere”. Aceasta a moti­vat că noul șef CCRM este foarte ocu­pat și „pre­feră un pic mai târ­ziu să înceapă comu­ni­ca­rea cu presa”.

Textul integral îl vedeți aici: (DOC, VIDEO) Curtea de Conturi: Avere, istorie și (in)eficiență