Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președinta Parlamentului îi îndeamnă pe…

Președinta Parlamentului îi îndeamnă pe toți să se „liniștească” și să-i lase pe judecătorii CC să lucreze

Alegerea lui Vladimir Țurcan, exponent al socialiștilor, în calitate de președinte al Curții Constituționale (CC) este o „chestiune internă” a Înaltei Curți și toți „trebuie să se liniștească” referitor la această situație, a declarat președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, în cadrul ediției din 23 august a emisiunii „Главный вопрос” de la NTV Moldova.

Aceasta a amintit că deputații din majoritatea parlamentară au votat pentru ca Țurcan să fie judecător, la fel cum a votat și pentru alt membru.

Președinta PSRM a mai precizat că Țurcan a fost deja exclus din partid, nu mai are „nimic în comun” cu formațiunea și nimeni nu-i va da „indicații”, adăugând că le-a spus tuturor judecătorilor constituționali care au depus jurământul că nu vor mai îndeplini sarcinile partidelor.

Întrebată de ce nu au fost respectate rezultatele concursului, Greceanîi a menționat că Legislativul nu este obligat să le desfășoare, dar decizia a fost a „partenerilor noștri”, a Comisiei Juridice, numiri și imunități.

Prin urmare, lidera socialiștilor a subliniat că judecătorii constituționali trebuie „să fie lăsați în pace, să lucreze”, adăugând că „Parlamentul nu ar trebui să se implice”.

Mai mulți reprezentanți ai blocului ACUM și ai societății civile s-au arătat nemulțumiți de faptul că Vladimir Țurcan a fost ales președinte al CC. Mai mult, în contextul discuțiilor despre semnarea unui nou acord PSRM-ACUM, Maia Sandu a declarat„în acest acord trebuie să se regăsească reforme serioase. Asta înseamnă că trebuie să convenim toate elementele reformelor și trebuie să redăm cetățenilor sentimentul de încredere în reformele pe care le promovăm. Or, cu toată sinceritatea, în ultimele zile, s-a discutat inclusiv despre subiectul Curții Constituționale și noi insistăm aici pe faptul că trebuie să se rezolve problema la CC ”.

După ce judecătoarea Liuba Șova a dezvăluit pentru TV8 că decizia privind alegerea președintelui CC a fost luată „în altă parte” și a prezentat un mesaj prin care i se recomanda să-l înainteze pe Vladimir Țurcan, Domnica Mnaole a depus o cerere de anulare a hotărârii privind alegerea președintelui CC, dar aceasta a fost declarată inadmisibilă. În același timp, conform comunicatului CC, „Liuba Șova a afirmat că votul nu i-a fost influențat”. ZdG a contactat-o de mai multe ori pe Șova, dar aceasta nu ne-a răspuns nici la apeluri, nici la mesaj.