Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (Live-Text) Premierul Viorica Dăncilă a…

(Live-Text) Premierul Viorica Dăncilă a ajuns la Chișinău: întâlniri și declarații

Viorica Dăncilă, premierul României, a ajuns la Chişinău. Aceasta este prima sa vizită externă de la numirea în funcţie, după cea efectuată la Bruxelles.

Ora 10.40 : „Ne interesează mult parcursul european al R. Moldova și promitem să vă ajutăm ori de câte ori vă veți ciocni cu vreo problemă”, a declarat Viorica Dăncilă.

Ora 11.20: „Am constat că relațiile dintre România și R. Moldova sunt excelente. De curând vom avea o ședință comună a Guvernelor, care va avea loc la Chișinău. Cu toții cunoaștem că R. Molodva și-a majorat exporturile spre UE, dar cele mai multe produse sunt exportate în România. România este pe locul I nu doar când vorbim despre schimburi comerciale, dar și atunci când vorbim despre investiții… Am discutat și despre proiecte de construcție a podurilor. Am mulțumit pentru sute de microbuze oferite de Guvernul României pentru copii de la noi, precum și reparațiile la sute de grădinițe din R. Moldova, reparația Sălii cu Orgă și a Muzeului Național de Artă. În 2016, când R. Moldova era într-o criză mare, atunci când ne-a fost mai greu, România ne-a ajutat și ne-a oferit un împrumut”, a declarat Pavel Filip, premierul R. Moldova, în cadrul unui briefing de presă.

Ora 11.30: „Relația dintre România și R. Moldova a fost și rămâne una specială. Obiectivul strategic îl reprezintă integrarea R. Moldova în UE. Avem un portofoliu consistent pentru dezvoltarea R. Moldova. Am discutat despre proiecte de interconectare. România vrea să-și sporească investițiile în R. Moldova. Rămânem consecvenți în principiile noastre: cel mai mult contează cetățeanul. Avem o agendă bilaterală bogată și activă”, a menționat Viorica Dăncilă.

Ora 13.40:  „Cu România alături, drumul R. Moldova spre UE este mai ușor de parcurs. Dincolo de dispute politice, R. Moldova și România vor desfășura împreună proiecte frumoase”, a declarat Andrian Candu, președintele Parlamentului, la întrevederea cu premierul României Viorica Dăncilă. La rândul său, Viorica Dăncilă a menționat că România va continua să sprijine R. Moldova pe calea integrării europene, prin susținerea mai multor proiecte comune. „În anul centenarului și în cel premergător preluării președinției Consiliului UE trebuie să avem mai multe proiecte comune. România a fost și va fi ambasadorul R. Moldova la nivel european”, a subliniat Dăncilă.

Agenda premierului român pentru această zi este una încărcată. Dăncilă se va întâlni și cu premierul R. Moldova, Pavel Filip și cu președintele Parlamentului, Andrian Candu. Tot astăzi, 27 februarie, urmează să fie inaugurată Sala cu Orgă, reparată din banii Guvernului României. La ora 16.20 cei doi premieri vor participa la ceremonia de inaugurare a Asociației Investitorilor Români din R. Moldova, iar la 18.00 – vor avea o întrevedere cu reprezentanții Euroregiunii Siret-Prut-Nistru.

Menționăm că pe parcursul acestei zile, circulația pe mai multe străzi din capitală a fost sistată.

Noul premier al României a fost învestit în funcție la sfârșitul lunii ianuarie curent. Viorica Dăncilă este eurodeputat începând cu 2009, membru al Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European. Ea a mai avut un mandat de europarlamentar între 2009-2014. Dăncilă este o apropiată a liderului PSD Liviu Dragnea, aceasta fiind susţinută de Dragnea pentru poziţia de şef al delegaţiei europarlamentarilor români în Parlamentul European, funcţie pe care o ocupă în prezent. Viorica Dăncilă vine din judeţul Teleorman, acolo unde a deţinut funcţia de vicepreşedintă a Organizaţiei Judeţene PSD Teleorman şi a fost consilier judeţean. Între 1989-1997 a fost profesoară la Liceul din Videle, iar între 1988-2009 a lucrat ca inginer la OMV PETROM.