Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Premierul, singur în fața democraților.…

Premierul, singur în fața democraților. Cum opoziția parlamentară i-a dat undă verde lui Filip să se laude

Premierul Pavel Filip prezintă raportul de activitate al Guvernului doar în fața democraților și popular-europenilor, asta după ce celelalte fracțiuni parlamentare au părăsit sala de ședințe în semn de protest.

Fracțiunea socialiștilor a decis să boicoteze audierea raportului lui Filip încă înainte de ședința Legislativului. Socialiștii au precizat că un raport de peste 100 de pagini le-a fost prezentat în această dimineață, iar din acest motiv nu au reușit să îl analizeze.

„Raportul Guvernului, care e pe 126 de pagini, a fost distribuit deputaților abia azi dimineață. Noi am discutat în ședința de dimineață a fracțiunii PSRM și am luat niște decizii care în opinia noastră sunt foarte corecte. De nenumărate ori am încercat să audiem Guvernul, să vină pe diferite subiecte, dar nu a fost să fie. Ceea ce fac ei nu este decât o farsă prezentată de guvernare”, a declarat Zinaida Greceanîi.

Înainte de audierea lui Filip, președintele fracțiunii PL, Mihai Ghimpu, a declarat că nu este corect că Pavel Filip prezintă un raport de activitate al Guvernului pentru perioada 2016-2018.

„2016 a fost anul în care PL a fost la Guvernare și dacă ne uităm bine la rezultate, cel mai bun an a fost anul în care PL a fost la guvernare. Nu vrem ca el să se laude cu munca noastră. De aceea, noi, PL, vă lăsăm să vă descurcați singuri cu majoritatea dvs. Succes”, a spus Ghimpu.

Exemplul liberalilor a fost urmat și de fracțiunea PLDM. Tudor Deliu a menționat că liberal-democrații au încercat de mai multe ori să audieze raportul Guvernului pentru anul 2018, doar că acest lucru nu s-a întâmplat, iar audierea de astăzi are loc după expirarea de drept a mandatului actualului Legislativ.

„Raportul ne-a fost repartizat aseară, fiind încălcat flagrant regulamentul Parlamentului, care precizează că acesta se prezintă cu cel puțin 10 zile înainte, astfel încât deputații să poată să ia cunoștință cu acest raport. De asemenea, constatăm că în acest raport se face mai mult o dare de seamă a activității Parlamentului și nu a Guvernului, deoarece sunt enumerate legile și actele legislative adoptate și nicidecum implementarea lor, care este funcția de bază a Executivului”, a menționat Tudor Deliu.

Nici comuniștii nu au vrut să audieze raportului lui Filip, menționând că au primit „raportul realizărilor” aseară, la ora 18.00.

„Analizând activitatea Guvernului am văzut mai multe show-uri, dar nu măsuri concrete întrepinse de așa-numitul Guvern”, a spus Voronin.

În replică la plecarea masivă a deputaților din sala de ședință, Andrian Candu a declarat că speră că deputații vor renunța la salariul pentru această zi de muncă. Plecarea opoziției a fost comentată și de premier, care a adăugat că îi este confortabil să stea la tribuna Parlamentului atunci când opoziția nu este în sală. Totodată, Pavel Filip a precizat că opoziția a plecat din sală pentru că nu are întrebări pe care să i le adreseze.