Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PLDM va participa la negocierile…

PLDM va participa la negocierile politice privind desemnarea unui nou Guvern

Partidul Liberal Democrat din Moldova va participa la negocierile politice privind desemnarea unui nou Guvern și formarea unei majorități parlamentare. Decizia a fost luată astăzi, după ședința Consiliul Politic Național al PLDM. În același timp, liderul liberal-democrat, Valeriu Streleț, a enunțat condiții pentru resetarea sistemului: identificarea unui prim-ministru apolitic, scoaterea instituțiilor independente de sub controlul partinic, demisia persoanelor de conducere, implicate în furtul „miliardului”. „Cerem modificări de esență, nu doar de fațadă”, a subliniat Streleț.

„Consiliul Național Politic al PLDM își exprimă profunda îngrijorare pentru situația social-economică în care se află Republica Moldova după demisia Guvernului la 29 octombrie. CNP a decis implicarea PLDM în negocierile politice pentru constituirea în termen cât mai restrâns a majorității și investirea guvernului, reiterându-și obiectivele sale finale, anunțate interior. Obiectivele sunt: scoaterea instituțiilor independente din captivitatea politică și partinică, urmărind, inclusiv, obiectivul demisiei conderii celor mai odioase intituții care s-au făcut vinovate de admiterea furtului miliardului, până la investirea guvernului, un premier care să nu aibă apartenență de partid cu un mandat de libertate și responsabilitate în acțiune, care să nu fie încorsetat de prevederi ilegale de diferite forme, resetarea guvernării și promovarea unei noi atitudini față de actul guvernării. PLDM nu va acepta principiul dreptului la prima opțiune, bazat pe așa-zisul număr efectiv de mandate, deoarece acesta încurajează corupția politică și stimulează traseismul politic.”, a menționat Streleț.

Valeriu Streleț a precizat că etapa consultărilor cu partidele politice s-a încheiat, iar în următoarele zile vor demara negocierile.

Precizăm că la 7 decembrie, după şedinţa comună a Biroului Permanent Central şi a fracţiunii parlamentare a PLDM, liderul liberal-democrat, Valeriu Streleț a declarat că nu există temei şi premise pentru convocarea Consiliului Politic Naţional al PLDM. Motivele invocate de liderul liberal-democrat au fost că partidele participante la consultările privind investirea unui nou guvern nu şi-au expus clar şi tranşant poziţia referitoare la modelul şi condiţiile de creare a viitoarei majorităţi parlamentare.

Amintim că după ultima ședință a Consiliului Politic Național al PLDM din 30 noiembrie, s-a decis inițierea discuţiilor  cu partidele proeuropene privind instituirea unui nou guvern. Negocierile dintre PLDM și PL, PPEM, PD au avut loc între 1-5 decembrie, dar nu au ajuns la un numitor comun.