Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PLDM-ul acuză Partidul Democrat de…

PLDM-ul acuză Partidul Democrat de actuala criză politică

Deputații PLDM  anunță că fracțiunea trece în opoziție, iar decizia este unanimă. Aceștia acuză PDM-ul de demisia guvernului și instaurarea unei crize politice, dar și de faptul că prin votul comun cu socialiștii și comuniștii pun în pericol vectorul european al Republicii Moldova. Deputatul liberal-democrat, Tudor Deliu a reiterat în cadrul unui briefing de presă poziția privind actul de guvernare și evoluția situației politice.

„Ţinând cont de evoluţiile politice recente, de atacurile constante asupra Partidului Liberal Democrat din Moldova şi presiunile exercitate asupra membrilor săi, fracţiunea parlamentară a PLDM declară următoarele:

Întreaga responsabilitate pentru demisia guvernului, care a adus la generarea actualei crize politice, o poartă PDM. Prin votul comun cu socialiştii şi comuniştii, PDM a pus în pericol vectorul european al Republicii Moldova şi şi-a asumat conştient, atât lichidarea AIE 3, cât şi toate consecinţele politice ale acestui proces. Acţiunile lor au scos în evidenţă adevăratele scopuri, care le-ar permite în continuare să mimeze reformele, păstrând sub controlul unui grup limitat de lideri, formali sau reali, justiţia selectivă, monopolul mediatic şi economia ţării.

Calificăm drept ofensatoare retorica unor lideri PDM prin care se alimentează zvonurile de scindare a fracţiunii noastre parlamentare. În pofida presiunilor, manipulării şi şantajului aplicat, fracţiunea parlamentară a PLDM îşi reconfirmă determinarea de a acţiona solidar, în conformitate cu interesele cetăţenilor Republicii Moldova.

Considerăm că PLDM a avut o contribuţie esenţială la implementarea transformărilor pozitive pe durata guvernării. Beneficiind de suportul partenerilor de dezvoltare, au fost realizate multe proiecte importante în toate domeniile de activitate.

Totodată, este necesar să recunoaştem că, de rând cu transformările pozitive, au fost admise derapaje şi abateri de la cursul asumat de modernizare a ţării noastre. Nu am fost suficient de perseverenţi şi insistenţi în combaterea fenomenului de justiţie selectivă, de utilizare a sistemului anticorupţie în calitate de bâtă politică, de monopolizare a mass-media şi subordonare partinică a instituţiilor independente ale statului. Regretăm că am acceptat prea multe compromisuri, în numele construirii majorităţilor de guvernare, şi recunoaştem că, în mare măsură, este vina partidelor politice faptul că cetăţenii ţării şi-au pierdut încrederea în clasa politică şi în funcţionalitatea statului de drept.

Astăzi parcurgem un moment de cotitură în istoria ţării noastre.

Constatând starea de scindare profundă în societate, marele probleme sociale şi economice ale ţării, lipsa unui sprijin popular autentic pentru partidele care şi-au declarat drept obiectiv integrarea europeană, considerăm extrem de importantă aplicarea unei abordări noi faţă de actul de guvernare.

Elementul-cheie al acestei abordări constă în trecerea clasei politice de partea intereselor poporului, scoaterea de sub control politic a instituţiilor de drept, prezentarea întregului adevăr despre delapidările în sistemul bancar, liberalizarea şi demonopolizarea economiei şi a mass-media.

Partidul Liberal Democrat din Moldova rămâne fidel obiectivului asumat de edificare a unui autentic stat de drept, liber şi prosper.

Chişinău, 9 noiembrie 2015”