Platforma DA: Actualul regim oligarhic poate frauda alegerile prezidențiale chiar la etapa întocmirii listelor electorale

Azi, Platforma Dreptate și Adevăr  a emis  o declarație privind posibilitatea fraudării masive a alegerilor.

“Platforma DA atrage atenția cetățenilor Republicii Moldova și partenerilor de dezvoltare la circumstanțele în care actualul regim oligarhic poate frauda alegerile prezidențiale chiar la etapa întocmirii listelor electorale”, se menționează în comunicat.

Argumentele invocate de Platformă în sprijinul declarației sunt: listele electorale administrate de CEC și care se bazează pe Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA) sunt absolut ireale ca număr de alegători și conțin sute de mii de „suflete moarte”, RSP atesta la 1 mai 2016 o cifră a populației de 3,944,363, în timp ce mai mulți experți consideră că cifra reală a populației stabile din RM este aproximativ de 2,5 milioane +/- 100 de mii, până în prezent nu au fost anunțate datele Recensământului, care a fost efectuat doi ani în urmă, iar activiștii Platformei DA au constatat că există sute de sate în care minimum jumătate de gospodării nu sunt locuite în prezent.

În același context, Platforma DA a făcut un apel către societatea civilă specializată, către toți cei cărora le pasă, să constituie un Consiliu civic al alegătorilor care să verifice toate listele și să asigure calitatea alegerilor. “Ne adresăm și partenerilor de dezvoltare să susțină o astfel de inițiativă. În caz contrar, putem constata din start că în Republica Moldova nu poate fi vorba despre organizarea unor alegeri libere și corecte”, se mai menționează în aceeași sursă.

Solicitată de ZdG, Comisia Electorală Centrală a declarat că va reveni pe parcursul zilei cu un răspuns oficial.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. Dumitru Rotari

  S-a gasit cine sa vorbeasca de fraudare, cel care in serviciul lui Topa spalat banifacuti cine stie cum. Nastase asa retraieste de parca ar avea vreo speranta sa devina presedinte.

 2. andrei balan

  Mai precis Platforma DA a facut vri-un sindaj si a vazut ca situatia reala este una desptul de dezastruoasa. Au inteles ca nu au sanse sa treaca pragul electoral si deja isi cauta scuze.

 3. artur

  Nu stiu , nu stiu …
  Mai exista platforma DA ?
  Dupa KIV-FRA 2 acum orce biziit care nu l-ar scoate Nastase s-ar egala cu sunetul loviturii palmei pe cct

 4. Gerald Butler

  Cel mai tare imi plac oamenii care nu stiu a pierde 😀
  Daca simti ca pierzi ca pierzi alegerile, sau ca nu ai sanse sa devii presedinte, spune ca alegerile sunt fraudate. Si daca esti asa de sigur, precum ca alegerile vor fi fraudate, de ce sa mai participi la alegeri??

 5. Simion

  PDMarsav, hegemon ad-hotz, e sub prag…Potera Debila insa si-a dat in bobi. Singur. Abia asteapta sa puna in scena “Alegeri perfecte cu fraude perfecte, liste defecte si sacose “infecte”. Cum se face oare? Un partid in delir cu niscaiva procente amarate in sondaje/perceptie/exitpol “obtine’ dupa alegeri de patru ori mai mult? Fura dracii! Fraudeaza canaliile! Sa vedeti ce mai turism va fi, ce mai gunoaie umblatoare inregistrate prin hulubarii, pe la stane, bordeluri…

 6. Jora

  Iată că nu se știe cine poate frauda alegerile din toamnă! Poate că clanul Lucinschi va face asta cum și-a făcut-o și cu semnăturile, pentru că nu avea sufiecientă imgine a încercat să le fraudeze și să se victimizeze precum ar fi un atac din partea conducerii sau a lui Plohotniuc!
  https://www.youtube.com/watch?v=eeVj-Qjb33o

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *