Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Platforma DA: Actualul regim oligarhic…

Platforma DA: Actualul regim oligarhic poate frauda alegerile prezidențiale chiar la etapa întocmirii listelor electorale

Azi, Platforma Dreptate și Adevăr  a emis  o declarație privind posibilitatea fraudării masive a alegerilor.

„Platforma DA atrage atenția cetățenilor Republicii Moldova și partenerilor de dezvoltare la circumstanțele în care actualul regim oligarhic poate frauda alegerile prezidențiale chiar la etapa întocmirii listelor electorale”, se menționează în comunicat.

Argumentele invocate de Platformă în sprijinul declarației sunt: listele electorale administrate de CEC și care se bazează pe Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA) sunt absolut ireale ca număr de alegători și conțin sute de mii de „suflete moarte”, RSP atesta la 1 mai 2016 o cifră a populației de 3,944,363, în timp ce mai mulți experți consideră că cifra reală a populației stabile din RM este aproximativ de 2,5 milioane +/- 100 de mii, până în prezent nu au fost anunțate datele Recensământului, care a fost efectuat doi ani în urmă, iar activiștii Platformei DA au constatat că există sute de sate în care minimum jumătate de gospodării nu sunt locuite în prezent.

În același context, Platforma DA a făcut un apel către societatea civilă specializată, către toți cei cărora le pasă, să constituie un Consiliu civic al alegătorilor care să verifice toate listele și să asigure calitatea alegerilor. „Ne adresăm și partenerilor de dezvoltare să susțină o astfel de inițiativă. În caz contrar, putem constata din start că în Republica Moldova nu poate fi vorba despre organizarea unor alegeri libere și corecte”, se mai menționează în aceeași sursă.

Solicitată de ZdG, Comisia Electorală Centrală a declarat că va reveni pe parcursul zilei cu un răspuns oficial.