Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Plahotniuc și-a depus mandatul de…

Plahotniuc și-a depus mandatul de deputat, iar Șor va reveni „Как только, так сразу” (n.r. Când va considera de cuviință)

Începând cu data de 1 august, Parlamentul pleacă în vacanță. Pe parcursul celor aproape două luni de activitate, au fost convocate mai multe ședințe plenare. Doi dintre aleșii poporului, Șor și Plahotniuc nu s-au prezentat la nicio ședință a Legislativului din cele convocate începând cu data de 8 iunie, de când Parlamentul este funcțional. Aceștia au dispărut din spațiul public odată ce Partidul Democrat a anunțat că se retrage în opoziție. Între timp, Plahotniuc și-a depus mandatul de deputat. ZdG a încercat să afle unde este Șor.

În dimineața zilei de 30 iulie Vladimir Plahotniuc a anunțat pe Facebook că și-a depus mandatul de deputat. Fostul lider al Partidului Democrat a declarat că nu are nevoie de „imunitatea unui stat controlat de Moscova”. La penultima ședință a Parlamentului din sesiunea primăvară-vară, cu majoritatea voturilor, cererea de demisie a lui Plahotniuc a fost aprobată de deputați, astfel Vladimir Plahotniuc nu mai este deputat în Parlamentul R. Moldova.

Purtătoarea de cuvânt a Partidului Șor nu a fost disponibilă pentru a ne oferi un răspuns despre locul aflării deputatului Șor. La apelurile telefonice Alina Șargu ne răspundea prin mesaj că nu poate vorbi, este la ședință și să revenim mai târziu. Revenind mai târziu, Șargu, nu mai răspundea nici la telefon, nici la mesaje.

Am reușit să vorbim cu Denis Ulanov, deputat din partea Partidului Șor pe circumscripția națională. Solicitat să ne explice unde se află șeful său de partid, Ulanov a oferit un răspuns confuz: „Dnul Șor va organiza un briefing în Chișinău și va răspunde la toate întrebările care prezintă interes”. Am insistat să aflăm când anume s-ar putea întîmpla acest lucru. „Как только, так сразу”, (n.r. Când va considera de cuviință), a răspuns deputatul în limba rusă.

Amintim că Ministerul Afacerilor Interne l-a anunțat pe Ilan Șor și în căutare internațională. Se întâmplă la aproape o săptămână de când Curtea de Apel Cahul a admis demersul procurorului de a-l anunța în căutare pe Șor.

Ilan Șor fost văzut ultima oară în spațiul public pe 12 iunie, cu două zile înainte ca democrații sa cedeze puterea. Între timp, a apărut în două live-uri pe facebook, fără să menționeze unde se află.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.