Principală  —  IMPORTANTE   —   Plahotniuc, pe o listă cu…

Plahotniuc, pe o listă cu cei mai controversați oficiali ai lumii care au interdicție în SUA

Vladimir Plahotniuc, soția și cei doi copii ai săi au primit ieri, 13 ianuarie, interdicție de a intra pe teritoriul Statelor Unite. Alături de fostul lider al Partidul Democrat din Moldova, în acea listă a Departamentului de Stat al SUA se regăsesc și alți politicieni ai lumii, acuzați de crime de corupție, dar și mai multe organizații politico-militare din Orientul Mijlociu.

În lista persoanelor indizerabile a SUA, alături de Vladimir Plahotniuc se regăsește și fostul lider al Partidului Social Democrat din România, Liviu Dragnea. În septembrie 2019, acesta și cei doi copii ai săi au primit la fel interdicția de a intra pe teritoriul Statelor Unite. Desemnarea publică a acestuia ca persona non grata pe teritoriul american s-a făcut potrivit „informațiilor credibile pe care secretarul de stat al Statelor Unite le are în privința oficialilor guvernelor străine că sunt implicați în fapte de corupție”. În mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru istigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive.

Pe aceeași listă se regăsește și Adriatik Llalla, un judecător albanez care a ocupat funcția de procuror general al Albaniei între 2012 și 2017. Potrivit Departamentului de Stat al SUA, acesta la fel este acuzat pentru crime de corupție.

Totodată, una dintre cele mai recente astfel de sancțiuni vizează organizația politico-militară din Iran, „Gardienii Revoluției”, care şi-a asumat „responsabilitatea totală” pentru doborârea avionului ucrainean la Teheran cu 176 de pasageri la bord. Organizația a fost declarată, la 8 aprilie 2019, drept grupare teroristă, iar membrii săi de asemenea au primit interdicție de a intra în SUA.

SUA a introdus și alte două grupări de acest gen: Brigăzile Al-Ashtar și organizația militar-politică Harakat al-Nujaba, considerate de americani teroriști la nivel global. Membrii grupării la fel au interdicția de a intra în SUA, iar cetățenilor americani le este interzis să aibă legături și/sau să efectueze trazacții cu aceștia.

În această listă se regăsesc și 16 persoane din Arabia Saudită care au fost implicate direct în uciderea jurnalistului Jamal Ahmed Hamza Khashoggi. Jurnalistul a fost cunoscut pentru reflectarea evenimentelor din Afganistan, Algeria, Kuweit și Orientul Mijlociu în anii 1990.

Aceeași soartă ca și Vladimir Plahotniuc o au și fostul ministru al Apărării din Zimbabwe, Owen Ncube, precum și ex-ministrul de Interne din Cuba, Julio Cesar Gandarilla Bermejo. Sancțiunile au fost impuse după ce oficialii americani au fost informați despre „încălcările grave ale drepturilor omului” realizate de aceștia.

Vladimir Plahotniuc, soția și cei doi copii ai săi au primit interdicție de a intra pe teritoriul Statelor Unite din cauza „actelor de corupție semnificative” în care a fost implicat fostul lider al PDM. Despre aceasta a anunțat purtătorul de cuvânt al secretarului de stat american, Mike Pompeo. Potrivit acestuia, Statele Unite ale Americii susțin R. Moldova în lupta împotriva corupției și condamnă acțiunile corupte ale lui Vladimir Plahotniuc, care este anunțat în căutare de autoritățile de la Chișinău.

Vladimir Plahotniuc a fost anunțat în căutare internațională și interstatală în octombrie 2019. Acesta are calitate de învinuit, pe cauzele penale din gestiunea Procuraturii Anticorupție, în săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.243 alin. (3) lit.b) din Codul Penal al Republicii Moldova – spălarea banilor, săvârșită în proporții deosebit de mari.

Potrivit procurorilor, pe parcursul anilor 2013 – 2015, acesta a creat o schemă infracțională cu scopul de a transfera, dobândi, deține și utiliza bunuri despre care știa că sunt venituri ilicite. Procurorii susțin că având intenția de a tănui aceste bunuri, Plahotniuc a înființat, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe companii rezidente și nerezidente, prin care a organizat circulația mijloacelor băneși în proporții deosebit de mari – circa 18 000 000 dolari SUA și 3 500 000 euro. Materialele cauzei ar demonstra că Plahotniuc știa că aceste sume constituie mijloace financiare ilicite obținute din creditele bancare neperformante acordate de către BANCA DE ECONOMII S.A., BC UNIBANK S.A. și BC BANCA SOCIALĂ S.A.

Un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele fostului lider al PDM a fost emis la 11 octombrie 2019 de Judecătoria Chișinău.