Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Pirkka Tapiola: „ Nu pot…

Pirkka Tapiola: „ Nu pot să explic cum poți să furi o sumă atât de mare dintr-o țară atât de mică”

R. Moldova a înregistrat mici progrese la mai multe capitole, în timp ce la altele nu s-a produs nicio schimbare, a susținut Pirkka Tapiola, șeful delegației UE la Chișinău, în timpul prezentării unui raport, privind progresul în cadrul Politicii Europene de Vecinătate.

Potrivit oficialului, Uniunea Europeană se arată îngrijorată de situația actuală a sectorului bancar. „Nu pot să explic cum poți să furi o sumă atât de mare dintr-o țară atât de mică. Autoritățile trebuie să vadă cum pot recupera acești bani și să nu permită repetarea acestei situații. Problema trebuie soluționată în timpul cel mai apropiat, fără a mai fi tărăgănată”, a explicat Pirkka Tapiola. De asemenea, el a menționat că în tot ce ține de banii publici trebuie să existe o transparență. „Oamenii trebuie să știe ce se întâmplă cu banii lor, unde ajung ei și de cine sunt luați”, a adăugat șeful delegației UE la Chișinău.

De asemenea, Pirkka Tapiola a vorbit și despre restanțele R. Moldova la capitolul: reforma justiției, procuraturii, combaterea corupției și transparența finanțatorilor instituțiilor mass-media. „Dacă nu se va înregistra vreun progres, nu va fi nicio tranșă de bani. Ultima dată, am tăiat 1,8 milioane de euro, iar acești bani nu pot fi recuperați. Acum autoritățile moldovene trebuie să aibă grijă să nu piardă și altă tranșă de bani. Nu eu trebuie să spun autorităților din Moldova ce trebuie să facă”, a subliniat Pirkka Tapiola.

Oficialul a venit și cu o serie de recomandări, care prevăd respectarea drepturilor omului și îmbunătățirea climatului de business, care ar putea dezvolta economia țării.