Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PDM retrage moțiunea de cenzură…

PDM retrage moțiunea de cenzură împotriva Guvernului

Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) a decis să retragă moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, dar va susține orice altă modalitate de a-l demite, a anunțat deputatul Andrian Candu în cadrul unei conferințe de presă.

„Guvernul Sandu dă dovadă de lașitate, deoarece, timp de trei săptămâni, nu a venit în Parlament cu un raport ca răspuns la moțiunea de cenzură. În lipsa acestui raport, nu poate fi examinată moțiunea și avem un blocaj în activitatea Parlamentului, fiindcă nu pot fi organizate ședințele plenare”, a acuzat democratul.

El a menționat că PDM va aborda „mai complex” subiectul privind demiterea Cabinetului de miniștri și va veni cu propuneri legate de domeniul economic și cel social.

În același timp, Candu a declarat că democrații vor susține „plenar” orice propunere de demitere a Guvernului Sandu.

Mâine, 8 noiembrie, Parlamentul ar urma să se întrunească în ședință plenară pentru prima dată în ultimele trei săptămâni.

Socialiștii au anunțat că ar putea să depună o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, după ce acesta și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii.

Miercuri, 6 noiembrie, după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat că va anula concursul prin care au fost preselectați patru candidați la funcția de procuror general, care să fie înaintați Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Totodată, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, astfel încât premierul să înainteze CSP o listă a candidaților la funcția de procuror general.

Socialiștii au criticat gestul, menționând că Maia Sandu ar încerca să provoace căderea Guvernului.

Conform Regulamentului Parlamentului, dacă, în decurs de 72 de ore din momentul angajării răspunderii de către Guvern, cel puţin 1/4 din numărul deputaţilor aleşi nu depun o moţiune de cenzură Guvernului, proiectul de lege se consideră adoptat.