Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PDM renunță la formarea unei…

PDM renunță la formarea unei coaliții majoritare

Partidul Democrat va iniția în următoarele zile un dialog cu fiecare partid în parte în vederea constiturii, în cel mai apropiat timp, a unui Guvern apolitic și desemnării candidaturii prim-ministrului. Liderul democrat, Marian Lupu a declarat că „blocajul” actual este cauzat de „orgoliul și lipsa de responsabilitate a unor lideri PLDM.” Acesta a menționat că formarea unei alianțe „nu mai este o soluție viabilă” , de aceea va insista pe un dialog între partide, după modelul formării Executivului în România.

Anunțul a fost făcut de Marian Lupu în cadrul unui briefing, după ședința biroului politic al Partidului Democrat din Moldova.

„Subiectul principal a fost formarea majorității parlamentare și a noului Guvern. În cadrul ședinței, împreună cu membrii biroului permanent, am analizat situația din prezent și blocajul cauzat de liderii PLDM. Deși avem numărul suficient de voturi, nu reușim să ne așezăm la o masă de negocieri. Este un paradox, din cauza orgoliului și a lipsei de responsabilitate. Nu puteam lăsa cetățenii captivi ai frustărilor unor persoane. Trebuie să găsim soluții.”, a declarat Marian Lupu.

Liderul PD a mai menționat că Alianțele de guvernare nu au fost niciodată pe deplin funcționale, iar acordurile semnate au fost întotdeauna denunțate. „Pe această cale: suntem flexibili. Până acum am mers pe ideea formării unei alianțe. În patru săptămâni am înțeles că nu este posibil. Suntem în căutarea unor soluții viabile, după modelul țării vecine, când două partide total opuse, din punct de vedere ideologic, au votat un Guvern.”, a menționat Lupu.

Președintele PD a mai precizat că o alianță cu forțele de dreapta nu este posibilă din cauza „blocajului” PLDM, iar o alianță cu partidele de stânga, din cauza orientării vectorului de dezvoltare.

„PD va iniția consultări cu toate forțele politicie din Parlament, va analiza contextul formării unui nou guvern, dar nu alianțe politice. Vom insista ca, inclusiv membrii viitorului Guvern să nu fie afiliați politici, la fel și candidatura la funcția de prim-ministru. Vreau să pun punct unor declarații ieftine: nu venim cu o listă de persoane pentru funcția de prim-ministru. În rezultatul acestor consultări, ne dorim ca Guvernul să activeze fără incorsetări, iar prim-ministrul să fie neafiliat politic. Un Guvern care să nu fie dependent de opțiunile politice. Șeful Executivului să nu alerge la șeful de partid, așa cum s-a întâmplat anterior.”

Astăzi Curtea Constituțională a decis că în cazul în care un nou guvern nu este format în timp de trei luni, președintele Republicii Moldova poate decide dizolvarea parlamentului, chiar dacă această perioadă coincide cu ultimele șase luni din mandatul său.