Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PDM își extinde lista primarilor…

PDM își extinde lista primarilor cu șapte nume. În ce localități candidații democrați au câștigat scrutinul din primul tur

Partidul Democrat din Moldova (PDM) și-a extins cu șapte nume lista localităților conduse de primari democrați. Rezultatele preliminare ale alegerilor locale noi din data de 19 noiembrie 2017, desfășurate în zece localități, arată că în șapte sate din R. Moldova candidații înaintați pe listele PDM au câștigat alegerile din Turul I, obținând majoritatea voturilor. În alte două localități, or. Sângera, mun. Chișinău și comuna Berlinți, r. Briceni, urmează să se desfășoare Turul II al scrutinului, iar bătălia se va da între candidații PDM și PSRM. În comuna Lăpușna din r. Hâncești scrutinul nu a fost validat din cauza prezenței insuficiente la vot.

Candidații înaintați de PDM au obținut cele mai multe voturi în fiecare localitate, iar în șapte sate au reușit să câștige mandatul de primar din primul tur.

  1. Respectiv, Vasile Covalenco a obținut 61,83% din voturile locuitorilor comunei Fundurii Noi, Glodeni.
  2. Nicolae Rotaru a câștigat mandatul la primăria din Ghiliceni, Telenești cu un scor de 54,66%.
  3. În cursa pentru fotoliul de primar al comunei Plopi, r. Cantemir s-a înscris doar un singur candidat, democratul Anatoli Todorov, care a fost ales cu votul a 38,18% din alegătorii înscriși în lista electorală.
  4. Cu un rezultat de 51,93% a câștigat cursa electorală pentru funcția de primar al comunei Sărăteni, r. Leova, democratul Ungureanu Vladimir.
  5. Democrata Ludmila Zdraguș a  câștigat detașat, cu 78,19% din voturi, funcția de primar a comunei Ștefănești, r. Florești.
  6. În următorii patru ani Primăria comunei Zârnești, r. Cahul va fi condusă de democratul Nicolae Beju, care a înregistrat un rezultat de 88,76%.
  7. Un alt democrat, Ion Scutaru, a câștigat din primul tur mandatul al Primăria comunei Căpriana, r. Strășeni. Acesta a acumulat 83,49% din voturi.

În urma alegerilor locale din iunie 2015, candidaţii Partidului Democrat (PD) au obţinut victoria în 287 de localităţi. Între timp, numărul primarilor democraţi, conform site-ului formaţiunii, a ajuns la aproape 400, PD reuşind să atragă peste 100 de primari independenţi sau de la alte partide, în special de la Partidul Liberal Democrat. Ca rezultat, în prezent, aproape jumătate din cei 898 de primari din R. Moldova sunt afiliaţi Partidului Democrat.

După primul tur al alegerilor locale în or. Sângera, mun. Chișinău, acolo unde fostul primar, Mihail Lari, a fost găsit împușcat în cap în ograda casei sale la sfârșitul lunii iulie, cele mai mari șanse de a accede în fotoliul de edil al localității obțin candidatul PDM, Valeriu Poiată (37,%) și Sergiu Brânzila, candidat pe listele PSRM (23%).