Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PDM a cheltuit 31 000…

PDM a cheltuit 31 000 000 de lei în șase luni! Candu: „Eu sunt mai slab cu cifrele”

Întrebat dacă nu-i pare rău de faptul că partidul pe care-l reprezintă a cheltuit 31 de milioane de lei în numai două luni pentru promovarea votului uninominal, dar că într-un final a renunțat la inițiativă, șeful legislativului, democratul Andrian Candu a declarat că PDM nu a renunțat și că votul pe circumscripții uninominale este parte componentă a sistemului mixt.

„Sistemul mixt presupune că jumătate din Parlament se alege pe liste de partid, iar altă jumătate, pe circumscripții uninominale, ceea ce ne-am dorit noi și întodeauna am promovat”, a declarat Candu, invocând că acesta este un prim pas pentru schimbarea clasei politice și că PDM nu și-a trădat alegătorul.

„Să nu uităm că noi suntem cei care am promovat sistemul mixt și în anul 2013. Deci, noi chiar nu ne-am trădat interesele, promisiunile lansate și făcute față de cetățeni. Vom merge cu sistemul mixt, vom avea o altă clasă politică, mai bună în calitate și integritate și deja după primul exercițiu din anul 2018 vom vedea ce facem mai departe cu trecerea eventual la sistmeul complet uninominal, precum a fost primul Parlament din R. Moldova”, a declarat Candu.

După ce reporterul a insistat pe subiectul bugetului impunător cheltuit, care depășește investițiile PDM în promovarea lui Marian Lupu la alegerile prezidențiale, Andrian Candu a replicat că apreciză faptul că cifrele sunt atât de bine analizate, dar a declarat: „Eu sunt mai slab cu cifrele, mai bine cu noțiunile juridice, dar consider că toate eforturile PDM pentru a promova o politică, o reformă, vor avea o finalitate și vor avea un efect pozitiv pentru tot ce înseamnă dezvoltarea R. Moldova”.

Bugetul pentru jumătate de an a Partidului Democrat din Moldova (PDM) echivalează cu suma de bani alocată de Guvern în 2017 pentru construcția și reparația a două instanțe de judecată: reconstrucţia clădirii Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani și construcţia clădirii  Judecătoriei Ungheni.

Partidul, care are cei mai mulți deputați în Parlament și peste 400 de primari în toată țara, iar reprezentanții căruia conduc Legislativul și Cabinetul de miniștri, indică în Raportul privind gestiunea financiară în primul semestru din 2017 venituri de 42 661 610 lei. Pentru comparație, această sumă ar fi suficientă pentru achitarea salariilor tuturor angajaților Parlamentului pentru șase luni, așa cum în legea bugetului pe anul curent sunt prevăzute resurse în valoare de 78 873 100 de lei pentru cheltuieli de personal.

Economii PDM nu a făcut, iar de la început de 2017 a cheltuit 31 394 808 lei. Spre exemplu, această sumă depășește banii alocați de stat în acest an pentru construcția conductei de transport de gaze naturale pe direcția Ungheni – Chișinău.