Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PCRM: „Domnul Gheorghe Duca, în…

PCRM: „Domnul Gheorghe Duca, în loc să demisioneze, trişează şi minte”

Reprezentanții partidului comunist s-au arătat revoltați de afirmațiile făcute de Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe, în cadrul şedinţei Academiei de Ştiinţe din România. De aceea ei au scris următoarea replică:

„Există indivizi lipsiţi de verticalitate, demnitate şi onoare, oameni servili, care fiind prinşi „cu oca mică” îndată încep a trişa, afirmând, fie că nu corect au fost înţeleşi, fie că cineva se răzbună pe ei.

Printre aceştia se numără şi Gheorghe Duca, actualmente preşedinte al Academiei de Ştiinţe şi membru, din oficiu, al Guvernului R. Moldova.

În discursul său de la ultima şedinţă a Academiei de Ştiinţe din România, Gheorghe Duca, în pofida multiplelor lucrări ştiinţifice şi documente cunoscute publicului larg, a făcut o deducţie „academică”, în realitate un fals umilitor, despre actul unirii din 1918 a Basarabiei cu România, calificându-l drept „marele proiect” , care cică „s-a soldat cu prosperarea provinciei în plan economic şi cultural”, dar, în mod abuziv şi violent, ar fi fost întrerupt „în iunie 1940, când Basarabia, Bucovina de Nord şi judeţul Herţa au fost ocupate de armata sovietică”. În final academicianul enunţă că „marele proiect” merită a fi renovat.

Astfel de declaraţii, pe bună dreptate, au fost calificate de opinia publică din ţară drept anticonstituţionale, pentru că promovează ideea lichidării statului independent R. Moldova.

Speriat de reacţia opiniei publice, domnul academician a început să trişeze şi să învinuiască deputaţii că aceştia ar dori „să impună o ideologie de partid drept una naţională, pentru profituri electorale”.

Trebuie să-i amintim lui Gheorghe Duca că în toate ţările lumii, cu excepţia unor partide de la noi, apărarea şi consolidarea statalităţii este ideologia naţională, indiferent de colaratura politică a partidelor.

Însă el procedează într-o manieră plină de laşitate, declarând că optează „pentru unire –unire cu România, Germania, Franţa, Italia, Spania, precum şi cu toate cele 28 state ale Uniunii Europene”. Această frază este un paralogism primitiv, în contradicţie cu logica formală.

Mai este un moment pe care trebuie să-l cunoască şi unii „academicieni”. Încă nicio ţară care a aderat, dar nici de cum nu s-a unit, la Uniunea Europeană nu şi-a sacrificat statalitatea, rămânând suverane şi independente. O dovadă în plus a fost respingerea prin referendum de către statele membre ale Uniunii Europene a proiectului Constituţiei Uniunii Europene, care prevedea transformarea Uniunii Europene într-un stat federal. Adică niciun stat al Uniunii Europene n-a cedat din suveranitate şi independenţa sa, adică n-a dorit să se UNEASCĂ cu orice preţ, încălcând propriile Constituţii, la marele proiect European, după cum aberează domnul Gheorghe Duca.
Sau o altă nerozie a lui Gh.Duca, este că prin ratificarea Acordului de Asociere a R. Moldova cu Uniunea Europeană s-a produs UNIREA. Şi unui elev din şcoala primară îi este clar că semnarea acestui acord nu este unire cu Uniunea Europeană.

Minţind obraznic, domnul academician a învinuit deputaţii PCRM de „acuzaţii nefondate, bazate pe aberaţiile unor pseudosavanţi, sfidînd astfel normele constituţionale la libertatea de exprimare şi cea de creaţie”. Adică nu el a sfidat normele constituţionale, dar cei care l-au demascat. Gheorghe Duca se apără cu inaplicabila pentru persoane publice (după cum este încă domnia sa) sintagmă „libertatea de exprimare”. Acest drept fundamental, permis de legislaţie în anumite limite pentru cetăţenii de rînd, nu este valabil pentru persoanele care ocupă înalte funcţii în stat, atîta timp cît reprezintă şi vorbesc în numele acestor instituţii şi nu în nume propriu.
Dacă opiniile exprimate la şedinţa Academiei de Ştiinţe a României sunt convingerile personale ale lui, atunci este onorabil, demn şi cinstit, ca persoana care beneficiază de un statut înalt în societate, să demisioneze din funcţiile respective. Exemple de demisionare a înalţilor funcţionari şi demnitari de stat în cazuri asemănătoare istoria cunoaşte şi ele cu înţelegere au fost apreciate de societăţile respective.

Aşa că, domnule Gheorghe Duca, aveţi reala şansă prin demisia Dumneavoastră să demonstraţi că în R. Moldova sunt personalităţi cu demnitate, verticalitate şi responsabilitate pentru faptele săvârşite”, este menționat în replica făcută de membrii PCRM.