Pavel Filip: Să lăsăm politica pe seama partidelor, noi guvernăm pentru oameni, nu pentru partide

Premierul Pavel Filip a participat astăzi la Adunarea Generală a Congresului Autorităților Locale din Moldova. Acesta a vorbit primarilor despre primele realizări ale Executivului, dar și a exprimat sprijinul în implimentarea reformelor. Pavel Filip a declarat că Guvernul se va concentra pe rezolvarea problemelor și nu se va implica în politcă. Mai mult, acesta a reiterat faptul că în situația actuală este nevoie de calm în societate, deși, recunoaște că „inițial” a considerat utile protestele.

„Am preluat guvernarea țării într-un moment dificil, marcat de probleme economice pe de o parte, dar și de o deteriorare a încrederii oamenilor în clasa politică, pe de altă parte. Am spus-o și cu alte ocazii, poate că acest guvern este ultima șansă a clasei politice, cel puțin astfel am calificat eu. Sunt personal conștient de această situație dificilă și împreună cu mine și membrii Cabinetului de miniștri conștientizăm această stare de criză, asumându-ne această responsabilitate a actului guvernării.

Știu că nu mai este loc pentru populism, știu că nu mai este loc pentru declarații. Fiind membru al Guvernului timp de cinci ani, poate nu știu  cum trebuie să fie un guvern foarte bun, dar vă spun cu certitudine, cum nu trebuie să activeze un guvern. Nu trebuie să aibă loc disensiuni politice în executiv.

În permanență am ascultat solicitările protestatarilor. Inițial când au început aceste proteste, eu le-am considerat utile, pentru că știu din experiența mea de conducător, că presiunea societății civile este binevenită Guvernului, ea urma să-l mobilizeze sau cel puțin să-i nu-i permită să se relaxeze.

Cu părere de rău, evenimentele politice au fost celea care au fost și eu cred că criza economică, financiară în care s-a pomenit R. Moldova astăzi este rezultatul destabilizării politice din interiorul țării.

Deja de la o săptămână de la învestirea Guvernului am reușit să realizăm o serie de măsuri la care am ținut foarte mult,  atunci când lucram asupra programului de guvernare.

Am încercat în perioada scurtă pe care am avut-o la dispoziție, să ne descurcăm în transparența formării prețurilor. Nu zic că este meritul nostru, pentru că este și conjunctura de piață, dar am determinat ca să se facă careva schimbări în acest sens. În vizita din România am reușit să debursăm acel credit rambursabil către R. Moldova, chiar dacă sunt multe condiționalități. Am pornit disucția cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional, urmează să avem o misiune în R. Moldova în curând. Noi nu vedem doar un simplu împrumut de bani, un acord cu FMI ar înseamna o stabilitate, care va întoarce încrederea partenerilor externi.”

Pavel Filip a promis primarilor că va depune toate eforturile, astfel ca o parte din Fondul Rutier pentru 2016, să fie utilizat pentru reabilitarea drumurilor din localități.

„Am avut ocazia să vizitez mai multe localități. Mi-am întărit convingerea că un politician nu trebuie să propună mai mult decât poate să facă. Promit că Guvernul va munci pentru a pune Moldova pe o cale sănătoasă de dezvoltare.

Nu vă cer și nu trebuie  să mă credeți pe cuvânt. Suntem conștienți că oamenii vor crede doar după ce vor vedea realizări. Probleme pot fi rezolvate doar prin dialog. Suntem hotărâți să lăsăm politica pe seama partidelor, noi guvernăm pentru oameni, nu pentru partide. Primul meu apel a fost către miniștri să uite de partide. Noi, la Guvern o să ne concentrăm pe acțiuni concrete. Ar fi fost bine să fie un guvern tehnocrat, dar este necesar și suportul majorității parlamentare.

Voi insista ca să includem în buget finanțările pentru proiectele prioritare. Desigur, ar fi mai bine să fie liniște în fața Guvernului. Astăzi, mai mult ca oricând avem nevoie de calm în societate.”, a menționat Pavel Filip.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. Simion

    Care partide, bei Bombonel II cu tabac? Ca-i unu, Poftosul mostenitor al defunctei URSS, hegemonu’pd-PCUS! Or, din PLepra acolita au ramas doar matele, iar din PLDM, PCRM…

  2. VladimirAfanasiev

    POLITICA este o activitate a puterii de stat în domeniul conducerii treburilor interne și externe…Așa că nu-mi imaginez cum un guvern poate declara că ” nu se va implica în politică ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *