Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Pavel Filip despre votul uninominal:…

Pavel Filip despre votul uninominal: „Avem capacitatea de a convinge colegii de alianță”

Pavel Filip, prim-ministrul R. Molodva, a vorbit în cadrul unui briefing, organizat de PDM, despre votul uninominal. „Proiectul de lege de vot uninominal nu a fost încă înaintat. Vlad Plahotniuc a prezentat doar intenția sa politică și urmează să fie discutată și adusă în cadrul Constituțional, pentru a evita orice speculații. Însă, nu o singură dată am demonstrat că avem capacitatea să discutăm și aducem argumentele necesare pentru a ne convinge colegii din alianță”, a declarat Filip.

Amintim că, la 6 martie, în cadrul unui briefing de presă, președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, a anunțat că partidul pe care îl conduce a decis să inițieze reformarea sistemului de alegere a deputaților și să promoveze ideea votului uninominal. Drept reacție la inițiativa democraților, mai multe organizații ale societății civile au semnat un apel public în care susțin că dezbaterile pentru excluderea carențelor din legislația electorală actuală sunt oportune, însă discuții despre modificarea sistemului electoral pot fi inițiate doar după alegerile parlamentare din 2018.

În cadrul briefingului de luni, Plahotniuc a declarat că cei mai mulți dintre deputații din Parlamentul R. Moldova nu reprezintă interese cetățenilor, deoarece au fost numiți pe „alte criterii decât cele de reprezentativitate politică” și că, din acest motiv, există o prăpastie între oameni și politicieni.

Plahotniuc a admis că în acest moment clasa politică este caracterizată de „traseims politic”, „corupție” și „incompetență”, iar soluția pentru disciplinarea aleșilor poporului, spune el, este introducerea votului uninominal la alegerile parlamentare. Liderul PDM a declarat că, în urma mai multor ședințe ale deputaților și miniștrilor democrați, s-a ajuns la concluzia că sistemul electoral din Moldova trebuie schimbat prin introducerea votului uninominal, astfel încât, cetățenii să voteze, nu pentru un partid sau altul, dar pentru un anumit lider local care ar reprezenta interesele oamenilor dintr-un anumit raion în Legislativ. „Astăzi, majoritatea cetățenilor nu au reprezentanți în organele politice ale statului, deoarece deputații sunt aleși pe alte criterii, decât cele de reprezentativitate politică. Astăzi, majoritatea cetățenilor au control asupra deputaților doar o singură zi în patru ani, atunci când sunt alegerile parlamentare, după care, deputații aleși uită de cei care au votat, iar cetățenii trebuie să aștepte patru ani pentru a-i putea sancționa, doar prin vot. Nu este corect și nu este echitabil. Din acest motiv avem astăzi în politica din R. Moldova ceea ce avem. Avem această prăpastie mare între oameni și politicieni”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Acesta și-a argumentat propunerea prin faptul că votul uninominal va putea asigura cetățenilor un control direct asupra celor pe care-i trimit în Parlament și le va da posibilitatea „să nu mai voteze liste de partid în spatele cărora se ascund uneori persoane anonime, incompetente sau unde își găsesc un loc comod politicieni care uită de oameni a doua zi după ce au fost votați”.

Organizațiile societății civile: Astfel de discuții pot fi inițiate doar după alegerile parlamentare din 2018
Marți, 7 martie, mai multe organizații ale societății civile susțin că discuții despre modificarea sistemului electoral pot fi inițiate doar după alegerile parlamentare din 2018, iar în acest moment prioritară ar fi excluderea carențelor din actuala legislație electorală. Organizațiile societății civile au comunicat, în cadrul unei conferințe de presă, că „pe fundalul crizei social-politice din țară, în momentul de față este necesar, în primul rând, de a combina eforturile societății pentru a exclude carențele legislative semnalate de misiunile naționale și internaționale de observare a alegerilor organizate în Moldova pe parcursul anilor 2014-2016, precum și evidențiate și subliniate de către Curtea Constituțională în Hotărârea din 13 decembrie 2016”.

Totodată, reprezentanții societății civile își arată deschiderea de a participa la lucrările grupului de lucru responsabil de elaborarea propunerilor de modificare a Codului electoral și a legislației conexe doar în condițiile în care, în procesul de activitate a acestuia, nu se va discuta modificarea sistemului electoral. „Doar după stabilirea consensului menționat și excluderea carențelor legislative pot fi inițiate discuții, bazate pe studii și analize temeinice, cu privire la oportunitatea, necesitatea și modalitatea modificării sistemului electoral din Republica Moldova. În acest sens, organizațiile semnatare consideră că, astfel de discuții pot fi inițiate doar după alegerile parlamentare din toamna anului 2018, cu aplicare pentru alegerile parlamentare ordinare din anul 2022. În cazul în care Parlamentul dorește să combine activitatea grupului de lucru în vederea ajustării legislației electorale și modificarea sistemului electoral sau discutarea exclusivă a acestui ultim subiect, delegații organizațiilor semnatare își rezervă dreptul de a boicota activitatea grupului de lucru și de a-și face publică poziția”, se menționează în comunicatul de presă al organizațiilor societății civile semnatare ale unui apel public către Parlament. Printre cele 18 organizații care au semnat apelul se numără Asociația Promo-LEX, Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Centrul de Investigații Jurnalistice, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Asociația pentru Democrație Participativă, Transparency International – Moldova, Asociația Presei Independente, Institutul de Politici Publice, IDIS Viitorul.