PAS: „Situația din sistemul de pensii este una critică”

Administrarea proastă a sistemului public de pensionare, valoarea mică a pensiei pentru limita de vârstă, inechitățile din sistem au redus substanțial încrederea oamenilor în Fondul de asigurări sociale de stat. De această părere sunt membrii Partidului Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, care au susținut o conferință de presă, în care au adresat mai multe întrebări actualei guvernări. Aceștia se arată sceptici față de promisiunile guvernării de a pune în aplicare până la 1 ianuarie 2017 a unui nou cadru legislativ de reformare a sistemului și afirmă că „parlamentarii, membrii guvernului, aleșii locali, judecătorii, procurorii și alții primesc o pensie care constituie între 50% și 80% din mărimea salariului pierdut, pe cînd celelalte categorii de angajați primesc doar 26% din salariul pe care l-au avut.”

De asemenea, membrii PAS se arată revoltați de faptul că „unii oameni sunt mințiți atunci când li se calculează pensia, ei trebuind să piardă timp bătând pragurile instituțiilor statului și fiind umiliți doar pentru că încearcă să verifice dacă pensia le-a fost calculată corect”.

„Astăzi, cheltuielile Fondului de asigurări sociale de stat depășesc 7% din PIB și 18% din Bugetul Public Național. Deficitul Fondului crește în fiecare an; în 2015 acesta era de 1,1 miliarde lei, adică 11,2% din toate cheltuielile Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat și aproape 1% din PIB. Acest deficit se acoperă prin transferuri de la bugetul de stat. În consecință, cei care contribuie la Fondul de asigurări sociale achită și pentru cei care nu fac aceste contribuții, prin intermediul altor forme de  impozite plătite la bugetul de stat și care trebuie să fie folosite în alte scopuri. Dacă această tendință va continua, în doar cîțiva ani, Fondul de pensii va deveni o povară insuportabilă pentru bugetul de stat, periclitînd cheltuielile publice pentru alte domenii sau va înceta să existe.

De ce avem un deficit aît de mare? Administrarea proastă a sistemului public de pensionare, valoarea mică a pensiei pentru limita de vîrstă, inechitățile din sistem au redus substanțial încrederea oamenilor în Fondul de asigurări sociale de stat. Ca urmare, mulți dintre ei se eschivează de la plata contribuțiilor (economie informală, salarii în plic etc). Acest lucru, combinat cu exodul masiv al populației active și procesul de îmbătrînire a populației, pune o presiune enormă pe sistemul de asigurări sociale. În Republica Moldova, raportul dintre numărul persoanelor care trebuie să contribuie pentru a susține un pensionar a ajuns la un nivel de 1.2 la 1, pe cînd limita minimă acceptată internațional este de 4 contribuabili la un beneficiar.

De ce cetățenii se eschivează de la plata contribuțiilor? Cauza majoră rezidă în faptul că ei știu că valoarea pensiei care urmează să o primească este una foarte mică. Republica Moldova are cea maijoasă rată din regiune de înlocuire a salariului pierdut – 26%. În 2015, minimumul de subzistență pentru pensionari a fost de 1,437 lei lunar, pe cînd pensia minimă a constituit doar 798 lei pe lună.

De ce suma stabilită pentru pensia acordată pentru limita de vîrstă (pensia pe care o primește cineva ajuns la vîrsta de pensionare) e atît de mică? Modalitatea de stabilire a pensiei pentru limita de vîrstă în Republica Moldova este unică și defectuoasă: formula de calcul a valorii pensiei nu ia în considerație valoarea banilor în timp. Spre exemplu, cetățeanul a contribuit la sistemul de pensii cu o sumă anumită în anul 2000; această sumă îi permitea sa cumpere un anumit coș de bunuri în acel an. La calcularea pensiei, corect ar fi ca statul sa ia în considerație nu suma brută a contribuției, dar suma care, în momentul calculării (de ex. anul 2016), să îi permită sa procure același coș de bunuri pe care ar fi putut să-l procure în perioada cînd a contribuit. Această formulă este adoptată de sistemele de pensii în alte țări. Aceasta înseamnă valorizarea pensiei. Un sistem echitabil, în acest context, ar însemna ca pentru fiecare contribuabil să se recalculeze pensia, astfel încît să se stabilească pensia corectă și să-i fie returnat venitul pierdut din 1999 (cînd a fost introdusă noua formulă) pînă astăzi. Aceasta implică cheltuieli enorme care ar trebui alocate, din nou, de la bugetul de stat.

Altă inechitate majoră ține de sistemul diferențiat de calculare a pensiilor: parlamentarii, membrii guvernului, aleșii locali, judecătorii, procurorii și alții primesc o pensie care constituie între 50% și 80% din mărimea salariului pierdut, pe cînd celelalte categorii de angajați primesc doar 26% din salariul pe care l-au avut. Care este justificarea pentru un asemenea tratament diferențiat? De ce mărimea pensiei nu este calculată în funcție de mărimea contribuției, fără să se țină cont de locul unde a lucrat persoana asigurată? Sau există vreo formulă care demonstrează că munca de parlamentar este mai dificilă decît cea de profesor sau de medic și aceștia trebuie să subvenționeze pensia parlamentarilor și a judecătorilor? Despre această inechitate se discută de la obținerea independenței R. Moldova, dar nicio guvernare nu a avut bun-simț să o elimine.

Chiar și în aceste condiții, din varii motive, unii oameni sînt mințiți atunci cînd li se calculează pensia, ei trebuind să piardă timp bătînd pragurile instituțiilor statului și fiind umiliți doar pentru că încearcă să verifice dacă pensia le-a fost calculată corect. Mai mult timp în urmă, cu sprijin extern, a fost elaborat un soft care permite fiecărui contribuabil să introducă datele inițiale și să calculeze mărimea pensiei pe care trebuie să o primească. Nu este clar de ce, după atîția ani, acest calculator nu este pus la dispoziția oamenilor.

Nu știu ce și-a propus guvernarea actuală în Conceptul de reformă. Noi avem cîteva întrebări esențiale pentru salvarea sistemului de pensii la care vrem răspuns de la această reformă.

1. Cînd și cum va rezolva guvernul problema valorizării mărimii pensiilor? Vor modifica autoritățile formula de calcul a pensiei pentru a asigura ca valoarea pensiei plătite astăzi să corespundă cu valoarea banilor în momentul achitării contribuției? Noua formulă va fi aplicată retroactiv (pentru perioada 1999-2016) sau doar începînd cu anul 2017? Care sînt costurile pentru ambele variante și dacă acestea au fost discutate/negociate cu FMI (amintesc că aceste compensații urmează a fi achitate din bugetul de stat)?

2. Cînd guvernarea va modifica legislația pentru a elimina pensiile privilegiate ale categoriilor menționate anterior: parlamentari, membri ai guvernului, aleși locali, judecători, procurori? Aici nu sînt necesare resurse financiare suplimentare. Dimpotrivă, se vor obține economii.

3. Cînd Casa Națională pentru Asigurări Sociale va pune la dispoziția cetățenilor softul prin care fiecare poate să-și calculeze mărimea pensiei, fără să fie nevoit să bată pragurile instituțiilor publice pentru a verifica corectitudinea calculării pensiei?

4. Care sînt acțiunile concrete pe care le întreprinde guvernarea pentru a crește contribuțiile la Fondul de asigurări sociale de stat și a evita falimentul acestuia?”, se arată în comunicatul PAS.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Teodor

  Futu-ti dmnz-ul matii, da cine ne-a adus acest sistem la asa nivel? De ce Filat ne-a fura tara, dar tu Maia ca o oaie ai tacut? Esti economist, sau doar cind esti platita se trezeste economistul din tine?

  • Ceban Victoria

   E campanie electorala, iar Maia vrea sa-si faca imagine pe seama unor declaratii populiste. Ea a auzit de la Premier ca sistemul de pensii va fi reformat, si sa gindit sa bage si ea ceva la tema asta ))

 2. Gerald Butler

  Exact ca si cu creditul la BEM cand s-a votat unanim desi Maia Sandu “se indigna”. Aici la fel, era parte a guvernului, vocea ei putea fi auzita, daca spunea ceva, desigur. Dar a tacut, sau abia acum i-a venit mintea la cap?

 3. ion mercaru

  Daca facem politica civilizata nu batandu-l pe Ghimpu in piata sau injurand-o pe Maia Sandu poate vom ajunge si noi vreodata europeni,altfel ramanem cu rusii ,cu prorusii si cu moldovenistii care una promit si alta fac,iar mai nou Moldova nu se gandeste la Aderare la UE,ci la apropiere de UE,asa cum vrem apropiare si de Rusia si CSI,asa zice dl Lupu,marele democrat crescut de Voronin si de Deacov,,care candideaza la presedinte,deci mai stim noi ce vrem?,Iar daca un economist spune ca pensiile nu vor putea fi la un moment dat platite,daca nu avem locuri de munca,oameni si firme care sa cotizeze,este fie injurata,fie discreditata ca nu a facut ea ceva,ea fiind la invatamant,nu la munca sau la pensionari,dar ce conteaza?

 4. ivan cel groaznic

  Domnu Mercaru, e greu, greu de tot, sa repari ceva, cari sa stricat ani de zile. Toti de la guvernari au trecut cu vederea problemele sociale, ca nu degeaba se revolta copii … Ar fi de dorit, macar sa ne apropiem de UE, ca de aderare, cum spuse Basescu, nu avem parte inca 20 ani. Totusi, romania cauta sa ajute la noi, chiar asa cum este situatia rea din tara, si sint ekzemple de astea.
  Acu, toti se vor folosi de problemele oamenilor, ca sa faca campanie electorala pentru ei.
  Numa unu ca Diakonu, nu pricepe ce se intampla in tara si se baga in discutii gratuite, fara sa aiba habar de ce vorbeste. Da, diakon e diakon, il intereseaza sa umple buzunarele lui cat mai mult, ca popii, shi nu mai tarziu de 8 ani, ca e prea mult pentru el 🙂 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *