PAS nu va participa la dezbaterile cu privire la schimbarea sistemului electoral „Aceste dezbateri vor fi o farsă”

Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a anunțat că formațiunea pe care o conduce nu va participa la dezbaterile de astăzi, 30 iunie, cu privire la schimbarea sistemului electoral, pentru că guvernarea nu ar fi dispusă să audă și alte puncte de vedere, iar dezbaterile pe acest subiect sunt doar pentru a bifa că au fost organizate.

„Ne dorim schimbarea acestei clase politice, corupte, incapabile și inefeciente… Cei care reprezintă guvernarea și promovează această schemă trebuie să plece. Ei se justifică printr-o falsă voință populară, susținând că oamenii își doresc acest lucru, dar nu este adevărat. Oamenii își doresc altceva. Este cinic să folosești nemulțumirea oamenilor de starea de lucruri creată de tine, încercând să rămâi la putere prin minciună. Ei (democrații) nu sunt soluția. Ei sunt problema acestei țări… Comisia de la Veneția a venit cu un mesaj clar, însă așa numiții „democrați” nu vor să țină cont de aceste recomandări. Pe ei nu-i interesează obținerea consensului național. Probabil, fără să vrea, Vlad Plahotniuc a recunoscut că modificările vor fi aprobate, indiferent de ce s-ar întâmpla. Ceea ce înseamnă că aceste discuții nu sunt decât o farsă. Noi nu participăm la acest proces”, a subliniat lidera PAS.

Amintim că, ieri, 29 iunie, Andrian Candu, președintele Parlamentului, a anunțat că vineri vor fi reluate dezbaterile pentru schimbarea sistemului electoral. El a publicat și un video pe pagina sa de facebook în care invită experţi, politicieni, jurişti, societatea civilă, reprezentanţi ai opoziţiei parlamentare şi extraparlamentare să participe la discuţii.
„Vom discuta recomandările Comisiei de la Veneția pe marginea acestui proiect de lege. Obiectivul nostru este ca după adoptarea legii, să avem în anul 2018 un scrutin parlamentar conform normelor democratice şi care să aducă o nouă clasă politică pe măsura aşteptărilor oamenilor”, spune Candu.

Comisia de la Veneția a publicat la 19 iunie avizul privind modificarea sistemului electoral. Potrivit acestuia, Comisia atenționează că anumite schimbări ale sistemului electoral ar putea agrava situația din R. Moldova. „În condițiile actuale din R. Moldova, proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral este inoportun, pentru că acesta ar spori riscul ca majoritatea candidațlor independenți să fie influențați de oamenii de afaceri sau de alți actori care urmăresc interesele proprii. De asemenea, responsabilitatea oferită Comisiei Electorale Centrale de a stabili componența circumscripților se bazează pe criterii vagi și poate influența activitatea CEC”, atenționează membrii Comisiei.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. Sustin, fiindca RM este o tara-cobai, o tara fara stat de drept. O tara, ce fara veste, s-a trezit, lovita din spate, ca de-o molima, de o Pegra politica, drogata, mai intai cu uninominalizarea, iar apoi cu veninul MIXT. Pegra politica a dat tara peste cap si-si baga picioarele in Europa. Evident, gasca de penali si de imbogatiti prin nemunca, vor “castiga”, apoi se vor “preda” Pegrei abuzive, agresive. Intrebare: Sunteti pregatiti, stimati fani profani, senili, stirbi, flamanzi, stupizi, retardati, pentru 50 de ani de Despotism? Vomitatura MIXTa este ultima si mortala gogomanie crasa a gangsterilor. Este o conjuratie, o amenintare, o manipulare grosiera!

  2. Dinis

    Maia si Nastase au inteles ca cetatenii totusi vor o astfel de schimbare si ei opunindu-se pe la aceste dezbateri au doar de pierdut din propria sa imagine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *