Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PAS: Chișinăul ar putea fi…

PAS: Chișinăul ar putea fi reprezentat în Parlament de socialiști, chiar dacă votul va fi dat pentru partidele pro-europene

Sistemul electoral mixt, care prevede că alegerile parlamentare în circumscripții uninominale au loc într-un singur tur, nu reflectă, de fapt, votul alegătorilor, susține conducerea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Într-o conferință de presă, Sergiu Litvinenco, membru al Biroului Permanent Național al PAS, susține că exemplul alegerilor locale noi din municipiul Chișinău denotă că, deși alegătorii și-au dat votul pentru un primar pro-european, la alegerile parlamentare din toamnă nouă din cele unsprezece circumscripții uninominale formate în capitală ar putea fi câștigate de socialiști. PAS cere PDM-ului anularea sistemului mixt și anunță că urmează să informeze instituțiile internaționale referitor la caracterul antidemocratic al sistemului respectiv.

Potrivit reprezentantului PAS, Sergiu Litvinenco, sistemul mixt, votat în iulie 2017 de PDM și PSRM, presupune că va obține mandat de deputat candidatul care va acumula cele mai multe voturi în circumscripția uninominală, indiferent dacă acumlulează sau nu mai mult de 50% din voturi. Respectiv, rezultatele alegerilor locale noi din capitală arată că în primul tur de scrutin candidatul socialiștilor a obținut cele mai multe voturi în nouă din cele unsprezece circumscripții formate în Chișinău pentru alegerile parlamentare din toamana acestui an.

„Deși, rezultatul turului doi denotă că, candidatul pro-european a obținut majoritatea voturilor cetățenilor, peste 52%, dacă extrapolăm rezultatele respective, turul I și turl II, pe circumscripțiile uninominale, constituite în mun. Chișinău, vom vedea că aceste voturi nu mai contează. Deși, candidatul proeuropean a luat 52%, nouă din cele unsprezece circumscripții vor fi adjudecate de reprezentanții Partidului Socialiștilor. Sunt doar două circumscripții uninominale care ar reveni partidelor pro-europene. Este vorba despre suburbii. Dacă scoatem din ecuație cele două circumscripții din suburbii, rezultă că în orașul Chișinău, denotă că toate cele nouă circumscripții vor fi câștigate de Partidul Socialiștilor”, afirmă Sergiu Litvinenco.

Acesta susține că alegerile într-un singur tur transpun injust votul cetățenilor.

„Sistemul electoral într-un singur tur este total nereprezentativ, pentru că mandatele obținute nu au nicio legătură cu voturile obținute. Chair dacă majoritatea cetățenilor au votat pentru exponenții partidelor pro-europene, 80% din mandate le vor obține exponenții Partidului Socialiștilor”, a declarat Litvinenco, precizând că organizarea alegerilor în două tururi ar reflecta votul real al cetățenilor, iar în acest caz, raportat la rezultatele alegerilor din capitală, partidele pro-europene ar obține șase mandate, iar PSRM – cinci mandate.

Potrivit PAS, aceste cifre ar demonstra faptul că PDM ar fi creat toate condițiile pentru ca următoarea guvernare să fie preluată de PSRM, de Igor Dodon, iar „odată cu acesta, de către Kremlin”.

În acest sens, PAS cere guvernării anularea sistemului mixt și revenirea la sistemul proporțional de alegere a deputaților în Parlament.

„Noi spunem că un sistem electoral trebuie să reflecte întocmai voința cetățeanului. Ori, rezultatele alegerilor în municipiul Chișinău, în primul tur, demonstrează că voința poporului nu se va traduce în mandate”, a declarat Maia Sandu.

Lidera PAS a declarat că partidul va informa prin toate mijloacele posibile instituțiile internaționale referitor la caracterul antidemocratic al sistemului electoral mixt într-un singur tur.