Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (DOC) Motivele pentru care Partidul…

(DOC) Motivele pentru care Partidul Liberal solicită declararea legii privind votul mixt ca fiind neconstituțională

Partidul Liberal (PL) urmează să prezinte o sesizare la Curtea Constituțională (CC) prin care solicită declararea neconstituțională a legii privind sistemul electoral mixt. Reprezentanții PL au vorbit despre mai multe norme pe care le încalcă această lege.

„Autorii sistemului mixt au încercat sa cocheteze și sa împace mai multe grupuri sociale, făcând niște cedări, niște mimări pentru a putea sa scadă temperatura socială. Considerăm că trebuie declarată neconstituțională întreaga lege, pentru că în aceasta e scris foarte clar ca pe teritoriul R. Moldova, o circumscripție va fi formată doar dacă avem 55- 60 mii de votanți, însă nu același principiu va fi respectat și pentru formarea circumscripții în stânga Nistrului și în diaspora. Acest dezechilibru afectează dreptul la vot egal”, a menționat  membrul  PL, Valeriu Munteanu.

Acesta a adăugat că sistemul mixt creează condiții discriminatorii, „când într-un teritoriu pe care nu-l controlează nimeni (regiunea transnistreană, n.r.) vor fi organizate circumscripții”.

„Principiul general spune că dacă o circumscripție nu va întruni un număr suficient de alegători, atunci în această circumscripție vor fi aduse 2-3 sate apropiate. Însă, circumscripția din Găgăuzia nu va putea fi completată cu localități din regiune. Acesta este un dezechilibru flagrant. Totodată, un candidat bărbat va trebui să prezinte 2000 de semnături pentru circumscripție, iar o femeie – 1000 semnături. Legile R. Moldova consfințesc în mod clar egalitatea între bărbat și femeie. Acest avans s-a făcut cu încălcarea echilibrului constituțional.Noi, PL sesizăm CC  și solicităm declararea neconstituțională în integralitate a acestui act legislativ pentru a restabili echilibrul constituțional care a fost până la adoptarea aceste legi”, a mai spus Munteanu.

Mihai Ghimpu și-a exprimat speranța că CC „ va da dovadă de profesionalism și corectitudine”. Liderul PL a adăugat că „puterea trebuie să fie formată corect, așa cum prevede Constituția și celelalte norma internaționale. Cred că problema cheie rămâne să vedem ce facem cu această trecere la mixt, care pune în pericol inclusiv dreptul cetățeanului de a face o decizie corectă”.

La 20 iulie curent, 74 de deputați au votat pentru schimbarea sistemului electoral, iar peste câteva ore, această lege a fost promulgată de șeful statului, Igor Dodon. Ulterior, legea a apărut în Monitorul oficial.

Votarea acestei legi a provocat nemulțumiri în rândul societății civile, care s-au soldat cu proteste. Mai mulți oficiali europeni au venit cu declarații dure după adoptarea acestei legi. Opoziția extraparlamentară a menționat că va chema oamenii la proteste din nou, odată cu începerea sesiunii de toamnă a legislativului.