Parlamentul își începe activitatea: Candu a convocat prima ședință cu președinții de comisii

Parlamentul își începe activitatea în cadrul sesiunii ordinare de primăvară.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a convocat o ședință de lucru cu președinții comisiilor permanente și a vicepreședinților Legislativului. Discuțiile au vizat organizarea eficientă a activității în cadrul comisiilor de profil.

Andrian Candu a menționat că vor fi stabilite clar domeniile de activitate ale comisiilor parlamentare, ca urmare a unor modificări aduse la Regulamentul Parlamentului. Astfel, fiecare vicepreședinte al Parlamentului ar urma să fie responsabil pentru activitatea anumitor comisii.

Președintele Parlamentului i-a îndemnat pe șefii comisiilor să aducă un spor de calitate în activitatea parlamentară. În context, Andrian Candu le-a solicitat președinților de comisii să examineze avizele Curții Constituționale adresate Parlamentului, conform domeniului lor de competență, să verifice proiectele de lege aflate în examinare pentru a propune plenului Parlamentului o listă actualizată a actelor legislative pe care urmează să le examineze. În acest sens, Andrian Candu a precizat că urmează a fi preluate o serie de practici europene parlamentare, pentru a asigura elemente suplimentare de calitate la intrarea proiectelor de lege în Parlament.

Pe agenda de lucru a comisiilor parlamentare se află, în prezent, 126 de proiecte de acte legislative spre examinare și 4 legi spre reexaminare. Cele mai multe sunt în examinare la Comisia economie, buget și finanțe – 29 de proiecte, Comisia juridică, numiri și imunități – 26 de acte, Comisia administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice – 25 de proiecte.

La 4 februarie va fi convocată ședința Biroului Permanent. Biroul permanent va propune data convocării Legislativului în prima ședință plenară din această sesiune.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *