Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Parlamentul deschide muzeul cadourilor primite…

Parlamentul deschide muzeul cadourilor primite de deputați

Biroul permanent al Parlamentului a decis că deputații, consilierii și funcționarii din cadrul Secretariatului Parlamentului vor trebui să declarare în termen de cinci zile cadourile simbolice pe care le primesc.  Regulamentul cu privire la evidența, evaluarea, păstrarea, utilizarea și răscumpărarea cadourilor simbolice, a celor oferite din politețe sau cu prilejul anumitor acțiuni de protocol presupune crearea Registrului de evidență a cadourilor, document public care urmează a fi plasat anual pe pagina web a Legislativului. Parlamentul a decis însă că nu toate cadourile vor trebui declarate, ci doar cele care depășesc suma de o mie de lei (!), iar dacă deputatul plătește în bugetul de stat costul cadoului, îl poate lua acasă.

„Evidența și evaluarea cadourilor va fi făcută de o Comisie specială din cadrul Secretariatului Parlamentului, care va lua în considerare prețul estimativ indicat de beneficiar sau de documentele care îl însoțesc. În cazul în care valoarea cadoului nu depășește suma de 1 000 de lei, Comisia va restitui cadoul beneficiarului. Dacă valoarea cadoului depășește 1 000 de lei, beneficiarul îl poate răscumpăra, achitând contravaloarea acestuia în termen de 30 de zile calendaristice în contul bugetului de stat. 

În cazul în care respectivul cadou are o valoare istorică, științifică sau artistică, stabilită de experții în domeniu consultați de Comisie, acesta va fi transmis cu titlu gratuit în gestiunea muzeelor, bibliotecilor, altor instituții, cu informarea Ministerului Culturii

Produsele perisabile, medaliile, decorațiile, insignele, ordinele, eșarfele, coloanele, primite în exercitarea funcției sunt exceptate de la Regulamentul aprobat”, se arată într-un comunicat al Parlamentului.

Potrivit comunicatului, Comisia va face o inventariere a cadourilor și va propune Președintelui Parlamentului lista cadourilor ce pot fi transmise cu titlul gratuit în scopuri caritabile sau pot fi înstrăinate. Anual, pe pagina web a Parlamentului va fi publicată lista cadourilor și a beneficiarilor acestora. De asemenea, cadourile vor fi păstrate în muzeul Parlamentului și expuse într-o sală de expoziție, pe care o va organiza Parlamentul.

Deși promite că va face publice cadourile deputaților, Parlamentul are mai multe restanțe la capitolul transparență. Pe pagina web, Parlamentul plasează la capitolul executarea bugetului pentru anul 2016 doar o listă a deplasărilor de serviciu a deputaților, cu indicarea sumei cheltuite, iar la capitolul achiziții publice nu se găsește nicio informație despre cumpărăturile făcute în anul trecut. Contactat de ZdG, serviciul de presă presă al instituției a declarat că informațiile ar putea lipsi deoarece sunt plasate pe noul site al Parlamentului, care din decembrie 2016 este în lucru și care în următorul timp va fi lansat. Am întrebat de ce lipsesc datele pentru anii precedenți. Am fost asigurați că ni se va da un răspuns dacă vom reveni mai târziu.