Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Parlamentul a votat: următoarele alegeri…

Parlamentul a votat: următoarele alegeri parlamentare vor avea loc în februarie

Imagine-simbol

Parlamentul a decis astăzi,27 iulie, în ședință plenară că alegerile parlamentare vor fi organizate pe 24 februarie 2019. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a prezentat proiectul de hotărâre deputaților, pentru care și-au dat votul majoritatea celor prezenți în sală.

„Potrivit art. 61 din Constituție, alineatul 3 prevede că alegerea deputaților în Parlament se desfășoară în cel mult trei luni de la expirarea mandatului. Actualul Parlament își are ultima zi de mandat la 30 noiembrie 2018. (…) Reiese că perioada maximă în care pot fi desfășurate alegerile parlamentare este data limită 28 februarie. Duminica precedentă acestei date este 24 februarie. Iată de ce propunerea colegilor din majoritatea parlamentară este de a organiza alegerile pe 24 februarie 2019”, a declarat de la tribuna Parlamentului, Andrian Candu.

La baza deciziei stabilirii acestei date, potrivit lui Andrian Candu, au stat câteva motive. „În primul rând, este timp suficient pentru pregătiri, care de această dată vor fi organizate după un nou sistem de vot, cel mixt. (…) Putem să oferim timp suplimentar, de ce nu, și opoziției, mai ales celei extraparlamentare să se pregătească pentru alegeri, astfel ca toți să fie bine pregătiți”, a declarat Candu.

Autorii proiectului sunt deputații din majoritatea parlamentară.