Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Parlamentul a votat Legea cu…

Parlamentul a votat Legea cu privire la Procuratură

Parlamentul a adoptat în a doua lectură Proiectul de Lege nr. 202 din 18 mai 2015, cu privire la Procuratură. Legea a fost votată de 65 de deputați, inclusiv cei din fracțiunea PLDM. Comuniștii nu au votat, iar socialiștii au părăsit sala de ședințe anterior.

În partea de dezbateri, deputatul democrat Sergiu Sîrbu  a declarat că după ședința Comisiei juridice în care a fost discutat proiectul de Lege, au avut loc discuții cu autorii în vederea interpretării eronate a unor puncte. În acest sens Sergiu Sîrbu a propus votarea a patru amendamente, care au fost acceptate de plen.

Șefa Comisiei juridice, Raisa Apolschi a declarat că în urma examinării amendamentelor, proiectul nu a suportat schimări esențiale.

Untilă a menționat că există două puncte care se contrează, aceastea vizează  faptul că statutul Procuraturii este unul de instituție autonomă, însă un punct al proiectului stipulează că asupra procuraturii se va exercita controlul instanței judecătorești.

Vlaceslav Gribincea, președintele gurpului de lucru pentru elaborarea proiectelor de legi în scopul realizării şi promovării reformei procuraturii, a declarat că nu există o confuzie. Corneliu Gurin a declarat că lucrurile nu vor fi foarte grave.

Documentul prevede că procurorul general va avea un mandat de 7 ani. Acesta va fi numit de preşedintele ţării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, şi nu de Parlament, cum este în prezent. Totodată mai sunt prevăzute mecanisme de promovare în funcţii, dar şi de sancţionare a procurorilor care au încălcat legislaţia. Toţi procurorii ar urma să primească salarii mai mari. La funcția de procuror general vor putea candida persoane cu cel puţin 10 ani de experiență şi cu condiția de nu fi membru al vreunui partid politic de cel puţin 3 ani.

Reamintim că Proiectul de Lege cu privire la Procuratură a primit aviz pozitiv din partea Comisiei de la Veneția, care a considerat noul proiect de Lege drept unul bun, oportun și necesar. La fel, Comisia s-a expus că, pentru implementarea acestui proiect de Lege nu este nevoie de schimbări majore în Constituția Republicii Moldova, decât doar referitoare la mecanismul alegerii Procurorului General. Pe 29 mai 2015 proiectulul de lege a fost votat în Parlament în prima lectură.

Reforma procuraturii este un angajament pe care Moldova şi l-a asumat în faţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei.

Documentul va intra în vigoare începând cu 1 august 2016. Până atunci, asupra proiectului vor fi efectuate examinări de către partenerii externi și se va interveni pentru a se efectua corectări tehnice.