Parlamentul a aprobat demisia Guvernului Gaburici

Parlamentul R. Moldova a aprobat, cu majoritatea de voturi, proiectul de hotărâre prin care Guvernul și-a dat demisia.

Menționăm că, o dată cu demisia Guvernului, pleacă întregul Cabinet de miniștri. Însă, până la învestirea unui nou Guvern, Nicolae Timofti, președintele țării, urmează să numească un prim-ministru interimar.

Amintim că după trei luni de eschivări și tăcere și după ce a ajuns să fie audiat de procurori în dosarul studiilor sale, premierul Chiril Gaburici a organizat vineri, 12 iunie 2015, la ora 11:00, un briefing de presă, la Guvern, unde urma să vorbească despre problemele din dosarul studiilor sale. Acesta însă și-a anunțat demisia, din cauza acestui dosar.

„Consider că cetățenii sunt egali în fața legii… Îmi pare rău ca am lasat subiectul prezenței sau absentei unei diplome sa fie subiect politic. E un anunț fără precedent — îmi anunț demisia. Subiectul diplomei mele este lipsit de importanță in condițiile social-economice. Azi premierul nu are instumente. E nevoie de lupta cu corupția, e nevoie de depolitizat instituțiile statului, trebuie securizarea sistemului bancar. Sper ca demisia mea va însemna pentru coalitie apariția unei stabilități la guvernare”, a precizat Gaburici.

Acesta nu a vorbit despre studiile sale dar a lăsat să se înțeleagă că pleacă din funcție din cauza acelui dosar. Demisia sa vine la o zi după ce a fost audiat de procurori în dosarul studiilor sale.

Amintim că, dosarul penal privind studiilor premierului Gaburici a fost iniţiat în urma unui articol din ZdG, „CV-ul necenzurat al premierului”, apărut pe 4 martie 2015, în care precizam că Chiril Gaburici nu a susţinut examenele de bacalaureat de la Colegiul Republican de Microelectronică și Tehnică de Calcul (CRMTC) din Chișinău, pe care l-a frecventat între anii 1992—1995 (instituție pe care nici nu a indicat-o în CV) şi că nu este clar în baza cărui act a ajuns astfel la Universitate.

Ulterior, s-a implicat în dezvoltarea subiectului şi deputatul Valeriu Munteanu care a făcut mai multe interpelări la instituțiile abilitate, dar şi Ministerul Afacerilor Interne, care, în final, în urma unei expertize a constatat că Gabuciri a ajuns la Universitate, inițial la Academia de Studii Economice din Moldova, iar ulterior, la Universitatea Slavonă, în baza unei diplome care conține elemente de falsificare, diplomă eliberată de Liceul Ştefan cel Mare, fostul gimnaziu nr. 8 din Chişinău, instituţie pe care acesta nu a frecventat-o. Diploma a fost eliberată în 1994, când Gaburici era, de fapt, elev la CRMTC.

Chiril Gaburici a fost desemnat de şeful statului la funcţia de premier sâmbătă, 14 februarie 2015 și a fost votat de Parlament în această funcție, cu voturile PCRM, PLDM și PD pe 18 februarie 2015.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *