OPINIE: Lansarea în paralel în electorală a Maiei Sandu şi a lui Andrei Năstase, cu intenţia de înregistrare a doi candidaţi, riscă să-i deruteze şi să-i demotiveze pe cetăţeni

Liderul de opinie Oazu Nantoi susține, într-o declarație de presă făcută publică astăzi, susține că „scenariul cel mai eficient de mobilizare a societăţii în scopul eliberării statului din captivitate prevede atât înaintarea candidatului comun la funcţia de Preşedinte din partea partidelor anti-oligarhice, precum şi participarea acestor partide într-un bloc comun la alegerile parlamentare, ordinare sau anticipate, la care oricum se va ajunge după alegerile prezidenţiale”.

Nantoi subliniază că preşedintele ales în toamna anului curent trebuie să fie unul combativ, şi să arunce în aer „stabilitatea” statului captiv, bazată pe cinismul, coruperea şi făţărnicia celor care au uzurpat puterea în stat.
Oazu Nantoi explică, în declarațiea sa, că un candidat comun pentru alegerile prezidenţiale poate fi desemnat prin două modalităţi: fie dintre liderii partidelor politice – este vorba de dna Maia Sandu şi dl Andrei Năstase, fie prin desemnarea unei alte persoane – cu suficientă notorietate pentru ca transferul de imagine din partea liderilor politici să fie eficient, şi cu verticalitate, pentru a se poziţiona univoc de partea poporului în lupta pentru eliberarea statului din captivitate.
Cert este că desemnarea unui lider de partid în calitate de candidat comun într-un mod automat defavorizează celelalte partide, fapt care neapărat va afecta mobilizarea şi coeziunea, necesare pentru atingerea scopului anunţat.
„În calitatea mea de cetăţean al statului captiv, îmi exprim îngrijorarea în legătură cu poziţia adoptată la 8 august curent de Partidul „Platforma DA” (PPDA), Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Lansarea în paralel în campania electorală a Dnei Maia Sandu şi a Dlui Andrei Năstase, cu intenţia de înregistrare a doi candidaţi, riscă să-i deruteze şi să-i demotiveze pe cetăţeni. Mai mult, promisiunea de a lua decizia definitivă privind „candidatul comun la funcţia de preşedinte, selectat dintre cei doi, la momentul oportun” presupune continuarea concurenţei între aceste două partide cu păstrarea riscului ca acest „candidat comun”, în ultima instanţă, să nu fie desemnat”, afirmă Nantoi, precizând că, ţinând cont de gravitatea situaţiei la care s-a ajuns, face un apel către conducerile PPDA, PAS şi PLDM de a reveni la masa de negocieri în scopul desemnării candidatului comun, fără ca să se ajungă la competiţia cu înregistrarea a doi candidaţi „anti-oligarhici”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Anatolie Mereuta

    Domnul Nantoi eu cred ca nu poate fi si analist politic si consilier in consiliul Chisinaului din partea PPE.care il vrea demis pe Chirtoaca,dar nu vrea sa colaboreze politic in parlament cu alianta de la putere,opunandu-se hot,partidului si atacanbdu-l pe leanca,seful sau de partid..Dar cu ceea ce spune despre doi candidati lansati odata are dreptate incurca electoratul,ceea ce dupa mine usureaza victoria previzibila a lui Dodon,care are deja pe net un film de reclama electoralain care vorbeste de alianta numai cu Rusia,CSI,Un,Vamala,reunirea cu Transnistria ,totul in limbacuceritorului rus,nu in limba moldoveneasca care o preda mama sa in Sadova,iar in film tatal si mama vorbesc limba de stat ,iar fiul numai in rusa,dar vrea sa fie presedintele Moldovei,,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *