OPINIE: „Apropo, domnule Dodon, cuvântul „licean” se scrie cu un singur „e””

Liliana Nicolaescu-Onofrei, ex-viceministră a Educației, vicepreședintă PAS, a recaționat printr-un mesaj argumentat la inițiativa  Președinției de a modifica Codul Electoral.

„Am asistat astăzi la o dublă demonstrație de incompetență (in)conștientă.

O parte a acesteia a fost făcută de președintele Dodon, în postarea sa de astăzi de pe Facebook. Cu a doua parte, s-au distins, în conferința de presă de azi, consilierii săi. Mă opresc doar asupra primei părți.

Așadar, ce nu știe dl. Dodon și, se pare, nici nu-și dă seama că nu știe? Să o luăm pe puncte:

  • Dodon spune că proiectul său de inițiativă legislativă privind modificarea modalității de susținere a bacalaureatului în Republica Moldova propune o noutate: ca „fiecare elev, fără excepție, să primească la încheiere a studiilor un certificat de finalizare a școlarizării, chiar dacă nu a dat examenele de bacalaureat”. Președintele Dodon nu știe că, astăzi, absolvenții de liceu care nu au reușit să susțină acest examen primesc acest certificat. Dumnealui, după toate, nu știe că acest lucru e prevăzut clar în Codul educației, art. 31, p. 12: „Elevilor care nu au promovat examenul naţional de bacalaureat li se eliberează un certificat de studii liceale, care conferă dreptul de a urma programe de pregătire profesională în instituţii de învăţământ profesional tehnic secundar şi profesional tehnic postsecundar”.
  • Dodon mai propune ca „liceenii care vor dori să dea BAC-ul, să depună o cerere în acest sens către administrația școlii. Până acum, erau nevoiți să scrie cerere doar cei care nu voiau săd ea BAC. Acum propunem să fie invers – să scrie cerere cei care vor să dea BAC-ul.”. Președintele Dodon nu știe că, astăzi, în conformitate cu art. 3 al Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat, fiecare licean depune o cerere pentru susținerea examenului.
  • Dodon susține că ar fi bine ca, „în paralel cu BAC-ul obișnuit, universal, să existe alternativa unor examene de profil. Mai exact, un liceean care va dori să devină student la arte, să nu fie obligat să dea BAC-ul general, ci să poată alege alte 2-3 discipline, în baza cărora să dea un examen de profil în liceu, iar cu rezultatele de la acel examen să pretindă un loc la instituțiile superioare de profil”. Președintele Dodon nu știe că, și astăzi, examenele de BAC se susțin la patru profiluri: Umanist, Real, Arte și Sport.

Și, apropo, domnule Dodon, cuvântul „licean” se scrie cu un singur „e”.

A doua porție de incompetență, furnizată la conferința de presă a consilierilor, penibil de dezlânată, împănată cu falsuri și dezinformări, nici măcar nu merită atenție”.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Alex

    PLAGIATORUL DE DOFTOR IN ECONOMIE VORBA LUI BASESCU DDDDOFTORE ASA GRESALA ORTOGRAFICA I SE PERMITE TIMPITULUI DIN SADOVA

  2. Apropo, o minte tulbure si o inima de caine fac intotdeauna echipa buna. Apropo, un tobultoc de vicii se manifesta prin lipsa de logica, prin megalomanie exagerata, prin halucinatii. Cred ca dodon are sterilet la ganditor, de aia vorbeste cu picioarele. Sa explici unui analfabet ca e analfabet este peste puterea unui om civilizat. Cum sa fie moastele astea ambulante comunistoide, putinoide presedinte? Cum poate exista mostra asta de ignar stalinist in plin sec.XXI? Un rezervor de puroi, zau asa! O personulitate! Si de ce political made Nisporeni l-a ajutat, sprijinit, cocotat in scaunul ala prezidential?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *