Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Oficiul de Legătură NATO la…

Oficiul de Legătură NATO la Chișinău ar urma să fie deschis la începutul lunii decembrie

Evoluţia relaţiilor dintre R. Moldova şi Alianța Nord-Atlantică (NATO) a fost examinată astăzi, în cadrul întrevederii prim-ministrului Pavel Filip cu Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg. Dialogul a avut loc la Bruxelles, în marja Summitului Parteneriatului Estic.

„R. Moldova, chiar dacă este un stat neutru conform Constituției, își dorește o colaborare foarte bună cu Alianța Nord-Atlantică pentru că noi vrem să avem o armată dezvoltată, pentru că noi ne dorim să fim un stat care poate asigura securitatea. În acest sens, eu nu cred că există o cale mai bună decât să înveți de la Alianța Nord-Atlantică”, a menționat prim-ministrul.

Secretarul General NATO a reiterat respectul pentru neutralitatea R. Moldova şi susţinerea fermă din partea organizației pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a R. Moldova. Jens Stoltenberg a menţionat că R. Moldova este un partener valoros și a reiterat importanța implementării reformelor, inclusiv în ce privește modernizarea apărării. „Doar prin reforme putem fi rezilienți față de amenințările din exterior”, a spus Secretarul General NATO.

Totodată, oficialul a confirmat disponibilitatea de a oferi în continuare expertiza şi asistenţa necesară R. Moldova. „Este bine că Moldova vrea să devină nu doar un consumator, dar și un furnizor de securitate regională”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Părțile și-au exprimat convingerea că inaugurarea Oficiului de Legătură NATO la Chişinău, la începutul lunii decembrie a anului curent, va impulsiona și mai mult colaborarea bilaterală, se anunță într-un comunicat emis de Guvernul R. Moldova.

Anterior, deschiderea Oficiului de legătură NATO la Chișinău a fost amânată de mai multe ori. Acesta urma să fie deschis în luna martie a anului curent, după care data a fost amânată pentru lunile iunie-iulie, și apoi pentru luna septembrie. Autoritățile au motivat  amânarea prin faptul că imobilul care urma să găzduiască oficiul NATO se afla în reparații.

Într-un interviu recent pentru ZdG, şefa Oficiului de legătură NATO la Chişinău, Kristina Baleysite preciza că oficiul de legătură al NATO de la Chişinău, care este o misiune diplomatică, este înfiinţat la cererea Guvernului R. Moldova, această decizie fiind ratificată de Parlamentul R. Moldova, iar deschiderea Oficiului este o demonstraţie a angajamentului şi a valorii pe care ambele părţi o acordă parteneriatului.

„R. Moldova este un partener apropiat de NATO. Dialogul nostru politic este semnificativ, iar partea practică a cooperării este, de asemenea, foarte robustă. Sunt în vigoare toate instrumentele de parteneriat necesare, precum şi priorităţile de cooperare convenite de comun acord. NATO şi Moldova – ambele – trebuie să contribuie la realizarea obiectivelor convenite, prin angajarea continuă, alocarea resurselor financiare şi umane necesare şi o muncă efectivă”, mai spunea Baleysite.

 

Citiți și: Interviu cu şefa Oficiului de legătură NATO la Chişinău, Kristina Baleysite: „Neutralitatea nu înseamnă izolare”