Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   OFICIAL: Un nou candidat la…

OFICIAL: Un nou candidat la funcţia de premier şi ultima şansă sau alegeri anticipate

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat astăzi, 14 februarie a.c., un decret prin care domnul Chiril Gaburici este desemnat în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru.

Conform Constituției, domnul Gaburici are la dispoziție 15 zile pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului.În cadrul consultărilor purtate de șeful statului cu fracțiunile parlamentare, domnul Chiril Gaburici a fost propus de PLDM pentru funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, se spune într-un comunicat al şefului statului.

Vineri, propunerea ca Gaburici să fie înaintat în calitate de candidat la funcţia de premier a fost făcută publică de PLDM. Azi, după întâlnirile cu Nicolae Timofti, PDM a menţionat că va susţine acest candidat. PDSRM şi PL au spus că nu vor vota, iar PCRM, anterior, preciza că va vota un candidat apolitic, venit din afaceri, caracteristici pe care Chiril Gaburici le are.

Tot azi, după negocieri, Mihai Ghimpu, liderul PL i-a cerut şefului statului să verifice integritatea candidatului Gaburici, ţinând cont de zvonurile care spun că acesta ar fi plecat de la Azercell din Azerbaidjan, în decembrie, după ce ar fi fost implicat în acte de corupţie. Ţinând cont de faptul că Timofti a semnat decretul la doar câteva ore de la discuţia cu Ghimpu, cel mai probabil, cerinţa acestuia nu a fost îndeplinită.

Cel mai probabil, Gaburici va cere votul de încredere Parlamentului marţi, 17 februarie, iar componenţa şi programul de guvernare va rămâne practic neschimbat.