Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Oficial european: „Instituțiile care luptă…

Oficial european: „Instituțiile care luptă împotriva corupției trebuie să fie independente”

„Lupta împotriva corupției în R. Moldova va fi intensificată și eficientizată”, a declarat Andrian Candu, președintele Parlamentului la întrevederea cu Directorul general al Oficiului European de Luptă Antifraudă, Giovanni Kessler.

Speakerul s-a referit la prioritățile legislative ale sesiunii de toamnă a Parlamentului, care vizează, în primul rând, implementarea prevederilor Acordului de Asociere, conținute în Programul legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul Acordului de Asociere dintre R. Moldova și UE pentru perioada 2015-2016, care cuprinde acțiuni sincronizate ale Parlamentului și Guvernului.

În același context, speakerul a precizat că Grupul de lucru pentru reformarea și resetarea sistemului anticorupție, din care fac parte și reprezentanți ai societății civile, urmează să efectueze o radiografie a tuturor instituțiilor abilitate cu atribuții de luptă cu corupția pentru identificarea lacunelor și să vină cu propuneri concrete, inclusiv de ordin legislativ, pentru redresarea cât mai grabnică a situației din domeniu. Totodată, Parlamentul urmează să examineze în lectura a doua Legea cu privire la Procuratură, care are menirea să pună bazele unui sistem solid, cu atribuții clare și să genereze rezultatele așteptate de cetățeni.

La rândul său, Directorul general al Oficiului European de Luptă Antifraudă, Giovanni Kessler a încurajat autoritățile să lupte eficient cu corupția, prin adoptarea unei abordări cuprinzătoare, inclusiv prin prevenirea actelor de corupție și asigurarea transparenței instituțiilor de stat. Oficialul a salutat acțiunile care urmează a fi întreprinse, menționând importanța independenței totale a instituțiilor care luptă cu corupția în activitatea pe care o desfășoară, precum și obținerea unor rezultate vizibile, care ar reda încrederea cetățenilor în instituțiile statului. Kessler a menționat că în acest demers este crucială delimitarea atribuțiilor instituțiilor vizate, criteriile de selectare, numire, promovare și salarizare a tuturor celor care instrumentează dosarele de infracțiuni de corupție, precum și specializarea anchetatorilor, procurorilor și judecătorilor.

La întrevedere a mai participat Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Raisa Apolschii, Copreședinte al Grupului de lucru pentru reformarea și relansarea sistemului anticorupție.

Oficiul European de Luptă Antifraudă investighează acte de corupţie şi de culpă profesională gravă la nivelul instituţiilor europene, cazurile de fraudare a bugetului UE şi elaborează politica antifraudă în numele Comisiei Europene.