Octavian Armașu a fost numit Guvernator al Băncii Națioale pentru un mandat de 7 ani

Cu votul a 54 de deputați, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a fost numit în funcția de Guvernator al Băncii Naționale pentru un mandat de șapte ani. Armașu a fost propus în noua funcție de președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Întrebat de către deputatul Iurie Țap dacă va publica raportul Kroll 2 odată cu numirea sa în funcție, Octavian Armașu a menționat că Banca Națională este în imposibilitate de a face acest lucru.

„Fără a intra în discuții privind oportunitatea publicării raportului, raportul nu este la Banca Națională, din câte cunosc. Acesta a fost preluat de Procuratură și BNM este în imposibilitate de a da publicării raportul”, a declarat ministrul Finanțelor.

Deputatul liberal Valerian Bejan a menționat că atunci când a avut loc concursul pentru numirea guvernatorului BNM, una dintre condițiile pe care trebuiau să le întrunească candidații era experiența de muncă în domeniul financiar-bancar. În acest context, Bejan a întrebat-o pe Raisa Apolschi dacă ministrul Finanțelor întrunește această condiție.

„Da, întrunește toate condițiile”, a spus Apolschi.

La rândul său, deputata Maria Ciobanu l-a întrebat pe Octavian Armașu care sunt calitățile pentru care acesta ar putea ocupa funcția de guvernator.

„Nu este o surpriză pentru nimeni candidatura dvs., deoarece o persoană mai loială guvernării era greu de găsit. Care totuși calități și pagini din experiența dvs vă recomandă la această funcție?”, a întrebat deputata liberal-democrată.

„Vă asigur că am avut posibilitatea să fiu implicat foarte mult în agenda de reforme din domeniul financiar bancar. Cunosc agenda de reforme lansată de BNM, agreată cu donatorii străini. Cunosc prioritățile și care sunt cele mai importante provocări care stau în fața BNM la acest moment. Cred că asta îmi va ajuta să mă lansez în funcție rapid și eficient”, a răspuns Armașu.

Ministrul Finanțelor își va începe activitatea la BNM începând cu ziua de mâine, 30 noiembrie.

Candidatura lui Octavian Armașu a fost anunțată în această dimineață de Andrian Candu, iar spre seară a și fost votată în Parlament. Funcția de guvernator a devenit vacantă după ce după aproape trei ani de activitate, Sergiu Cioclea și-a dat demisia din funcție.

Spre deosebire de Armașu, Cioclea a fost numit în funcția de guvernator al BNM în urma desfășurării unui concurs public la care au participat nouă candidați. Cioclea a fost anunțat câștigător al concursului după ce a acumulat la cel mai mare punctaj în comparație cu contracandidații săi.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Reporter

    Mare sabantui la DRACI! Așa repede au ocupat TEZAURUL, încât ceilalți nici n-au înțeles ce se întâmplă! Acum până la alegeri o să le ajungă bani! Numai să le ție intestinul gros la cât au de mâncat și de căcat! Dar după alegeri “SUȘITE SUHARI REBEATA!”

  2. Lider Moldovan

    Cu numirea lui Octavian Armașu Guvernator al BNM se încheie penultima etapă de capturare a R.M. Acum a mai rămas ca talpa iadului Plahotniuk să-i captureze de președinta PAS dna Maia Sandu și pe președintele PPDA dl Andrei Năstase și R.M. va rămâne înghețată, ca într-un aisberg pentru mulți ani de acum înainte!

    Acest lucru poate fi prevenit doar într-un singur mod. Să lăsăm toate ambițiile primitive și să votăm la alegerile din februarie cu partidele ANTIOLIGARHICE PAS și PPDA, indifirent, dacă suntem unioniști sau nu.

    Dacă reușim să-i punem la dubală pe talpa iadului Plahotniuk și pe protejatul lui, hoțul “juifiara” răpănos Ilan Șor va avea de câștigat întreg poporul moldovenesc și unioniștii alături de el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *