O judecătoare s-a arătat nemulțumită de pensia de 11.000 de lei pe lună

Dina Rotarciuc, judecătoarea Curții de Apel Chișinău, este nemulțumită de pensia care i-a fost stabilită de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). Magistrata a atacat în judecată decizia prin care CNAS a hotărât să îi calculeze pensia din salariul de judecătoare a Curții de Apel, în valoare de 14.534 de lei, fără a ține cont de faptul că magistrata a deținut, în perioada 2009-2013, mandat de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, scrie anticoruptie.md.

Rotarciuc crede că pensia sa ar trebui să fie calculată pornind de la salariul membrilor CSM, care la 1 ianuarie 2014 era de 16.900 de lei. „Altor judecători le-a fost recalculată şi achitată pensia din salariile pe care le deţineau în funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii”, a motivat magistrata în instanță, solicitând recalcularea pensiei. Prin hotărârea Judecătoriei Centru mun. Chişinău din 30 aprilie 2015, acţiunea înaintată de Dina Rotarciuc a fost admisă, iar CNAS a fost obligată să-i recalculeze indemnizația viageră reieşind din salariul de funcţie de 16.900 lei pentru perioada anului 2014 şi lunile ianuarie-aprilie a anului 2015. Curtea de Apel Bălți, care a examinat recursul înaintat de CNAS, a casat hotărârea primei instanței, stabilind că Rotarciuc nu are dreptul să ceară recalcularea pensiei.

La 14 septembrie curent, Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia intanței de apel pe motiv că recursul declarat de magistrată nu se încadrează în temeiurile prevăzute, „or recurenta nu a invocat nici un temei care ar indica la ilegalitatea deciziei contestate, ci a formulat critici ce se axează asupra fondului cauzei”.

Dina Rotarciu continuă să activeze la Curtea de Apel Chișinău, având un salariu de circa 17.750 de lei pe lună. Anul trecut, magistrata a cumpărat un teren de șapte ari pentru construcții, în valoare de 79.411 de lei.

Sursa: anticoruptie.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *