Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Nu mai există majoritate în…

Nu mai există majoritate în CMC. Consilierii PPEM s-au retras din Alianță

Nu mai există o majoritate în Consiliul Municipal Chișinău (CMC). Astăzi, consilierii PPEM au anunțat că își retrag semnăturile de pe documentul de constituire a Alianței pro-europene.

Oazu Nantoi, Ala Nemerenco, Veaceslav Bulat, Ruslan Codreanu și Victor Lutenco au anunțat că nu trec în opoziție, însă propun conducerii Primăriei Chișinău unele revendicări „pentru eliminarea corupției și conflictului de interese din cadrul primăriei”.

„Am acceptat aderarea la alianță sperând că prezența noastră va contribui la soluționarea problemelor urbei. Constatăm însă că și la nivel local, promisiunile așa-zișilor pro-europeni nu sunt decât un paravan pentru scheme și interese personale. Declarăm că membrii fracțiunii PPEM nu au susținut niciun proiect de decizie care poate fi suspectat de abateri de la cadrul juridic existent. Suntem profund indignați de faptul că pretinsele doctrine de partid, manifestate într-o manieră isterică și populistă au anihilat responsabilitatea comună a consilierilor în fața urmei.”, a declarat Oazu Natoi, liderul fracțiunii PPEM din Consiliul Municipal Chișinău.

Oazu Nantoi a menționat că „nu s-a reușit crearea unui parteneriat transparent între CMC şi Primarul General. În schimb, se dorește ca rolul CMC să fie redus la o anexă docilă al aparatului – netransparent, iresponsabil şi corupt al Primăriei.  CMC-ului i se cere ca prin votul său să legifereze ilegalitățile comise de executivul local. CMC este obligat să digereze sutele de proiecte de decizii, moștenite din trecut în lipsa oricărei perspective clare de rezolvare a problemelor cronice şi strategice ale municipiului”.

Potrivit acestuia „în spatele birocrației și ineficienței din aparatul Primăriei, haosului cu transportul public, cu construcțiile neautorizate, împodobirii orașului cu gherete, benzinării și cazinouri se ascunde corupția înrădăcinată în Primăria Mun. Chişinău.”.

Fracțiunea și-a exprimat nemulțumirea față de lipsa de transapență și iresponsabilitatea autorităților locale. „De ce tenderurile pentru reabilitarea străzilor centrale din Mun. Chişinău sunt câştigate de aceleași companii, care nu asigură nici calitatea lucrărilor şi nici termenii stabiliți de realizare. De ce într-un oraş pretins european trotuarele, chiar şi de pe străzile centrale, prezintă pericol pentru pietoni. De ce după tragediile care au luat vieți și calicit oamenii, nimeni de nimic nu e responsabil?”

Edilul capitalei, Dorin Chirtoacă a refuzat să comenteze plecarea consilierilor PPEM din Alianță, acesta a declarat că este „ușor să critici și acuzații”,  dar mai complicat este „să duci greul activității și muncii an cu an, săptămână cu săptămână, zi cu zi”.

Anterior, Ion Ștefăniță, un alt consilier municipal PPEM, s-a retras din fracțiune și din majoritatea locală.

Amintim că Alianța pro-europeană din Consiliul Municipal Chișinău a fost formată la 3 septembrie 2015 prin semnăturile consilierilor PL, PPEM, PLDM și PD.

În CMC, PL are 17 consilieri, „PPEM – Iurie Leancă” – 6,  PLDM – 2 și PDM – un consilier. Opoziția este formată în CMC din 19 consilieri socialiști, câte trei din PCRM și „Partidul Nostru”.

Foto: ppe.md