Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Noul Parlament dominat de haos

Noul Parlament dominat de haos

Miercuri, 21 ianuarie 2015, deputații Parlamentului ales la 30 noiembrie 2014 s-au întrunit în prima ședință extraordinară în care urma să fie votată conducerea Legislativului. Doar că, în lipsa unei majorități oficiale, ședința a fost dominată de haos, fiind amânată la mai puțin de o oră de la începere, fără ca deputații să discute subiectele incluse în ordinea de zi.

Ședința a fost condusă, într-o română stâlcită, alternată adesea de fraze în limba rusă, în apostrofarea deputaților, de către decanul de vârstă din Parlament, socialistul Eduard Smirnov.

După intonarea imnului de stat, a început haosul. Socialiștii, prin vocea deputatului Ion Ceban, au propus introducerea pe ordinea de zi a promisiunilor electorale ale formațiunii, printre care, denunțarea Acordului de Asociere dintre R. Moldova și Uniunea Europeană. Cu acest fapt nu au fost de acord reprezentanții PDM și PLDM, care, prin vocile lui Sergiu Sârbu și Valeriu Streleț, au precizat că propunerea socialiștilor ar fi una populistă și că agenda ședinței a fost deja stabilită de către deputații care au inițiat această ședință extraordinară. După glume, ironii și discuții în contradictoriu, Valeriu Streleț a propus să se ia o pauză de 30 de minute, acceptată de președintele de conjunctură al Parlamentului.

În pauză, s-au purtat negocieri, în special între PDM și PLDM, iar politicienii, indiferent de culoarea politică, și-au strâns mâna și au discutat prietenește. Liberalii, pe tot parcursul pauzei, au stat la locurile lor, discutând între ei. Odată cu revenirea în sală, același Streleț a propus o nouă pauză, de această dată până joi, ora 15.00. Propunerea a fost votată de majoritatea aleșilor poporului, astfel că, ședința extraordinară a Parlamentului s-a terminat fără a începe cu adevărat.

Înainte de ședință, la ora 14.00, PLDM, PDM și PL au mai purtat o rundă de negocieri în vederea formării unei coaliții de guvernare. Primul care a ieșit de la discuții a fost Marian Lupu, liderul PDM. Nervos, acesta a precizat că s-a ajuns la un blocaj total și a propus o coaliție minoritată, formată din PDM și PLDM. Ulterior, și Vlad Filat a confirmat faptul că în cadrul negocierilor există un blocaj.

Abia după ședința Parlamentului, Mihai Ghimpu, președintele liberalilor, a menționat că vinovat de blocaj s-ar face PDM și nu PL, așa cum lăsa să se înțeleagă Marian Lupu. Ghimpu a precizat că, după discuțiile cu partenerii europeni, s-a ajuns la concluzia ca PLDM să propună candidatura pentru funcția de prim-ministru, PD — cea de președinte al Parlamentului, iar PL să rămână cu ministerele pe care le-a deținut până la părăsirea coaliţiei. Totodată, procurorul general urma să fie o persoană non-politică, iar candidatura să fie consultată cu partenerii europeni. Liberalul afirmă că aceste propuneri au fost respinse de PDM care nu vor să cedeze Ministerul Transporturilor şi se opun depolitizării Procuraturii Generale. „PD este departe de a face reforme. Noi suntem sătui de promisiuni goale. 21 de ani au trecut de când ne-am asumat să reformăm procuratura și – nimic. Nu mai putem tolera asta, ca cineva să decidă totul în această republică”, a mai spus liderul liberalilor.

Filat a declarat după ședință că discuțiile vor continua până joi, ora 15.00, când este programată o nouă ședință a Parlamentului. Totodată, Filat a precizat că susține ideea unui Guvern minoritar, format din PLDM și PDM, dar care să fie susținut de un număr mare de deputați.