Noul Parlament dominat de haos

Miercuri, 21 ianuarie 2015, deputații Parlamentului ales la 30 noiembrie 2014 s-au întrunit în prima ședință extraordinară în care urma să fie votată conducerea Legislativului. Doar că, în lipsa unei majorități oficiale, ședința a fost dominată de haos, fiind amânată la mai puțin de o oră de la începere, fără ca deputații să discute subiectele incluse în ordinea de zi.

Ședința a fost condusă, într-o română stâlcită, alternată adesea de fraze în limba rusă, în apostrofarea deputaților, de către decanul de vârstă din Parlament, socialistul Eduard Smirnov.

După intonarea imnului de stat, a început haosul. Socialiștii, prin vocea deputatului Ion Ceban, au propus introducerea pe ordinea de zi a promisiunilor electorale ale formațiunii, printre care, denunțarea Acordului de Asociere dintre R. Moldova și Uniunea Europeană. Cu acest fapt nu au fost de acord reprezentanții PDM și PLDM, care, prin vocile lui Sergiu Sârbu și Valeriu Streleț, au precizat că propunerea socialiștilor ar fi una populistă și că agenda ședinței a fost deja stabilită de către deputații care au inițiat această ședință extraordinară. După glume, ironii și discuții în contradictoriu, Valeriu Streleț a propus să se ia o pauză de 30 de minute, acceptată de președintele de conjunctură al Parlamentului.

În pauză, s-au purtat negocieri, în special între PDM și PLDM, iar politicienii, indiferent de culoarea politică, și-au strâns mâna și au discutat prietenește. Liberalii, pe tot parcursul pauzei, au stat la locurile lor, discutând între ei. Odată cu revenirea în sală, același Streleț a propus o nouă pauză, de această dată până joi, ora 15.00. Propunerea a fost votată de majoritatea aleșilor poporului, astfel că, ședința extraordinară a Parlamentului s-a terminat fără a începe cu adevărat.

Înainte de ședință, la ora 14.00, PLDM, PDM și PL au mai purtat o rundă de negocieri în vederea formării unei coaliții de guvernare. Primul care a ieșit de la discuții a fost Marian Lupu, liderul PDM. Nervos, acesta a precizat că s-a ajuns la un blocaj total și a propus o coaliție minoritată, formată din PDM și PLDM. Ulterior, și Vlad Filat a confirmat faptul că în cadrul negocierilor există un blocaj.

Abia după ședința Parlamentului, Mihai Ghimpu, președintele liberalilor, a menționat că vinovat de blocaj s-ar face PDM și nu PL, așa cum lăsa să se înțeleagă Marian Lupu. Ghimpu a precizat că, după discuțiile cu partenerii europeni, s-a ajuns la concluzia ca PLDM să propună candidatura pentru funcția de prim-ministru, PD — cea de președinte al Parlamentului, iar PL să rămână cu ministerele pe care le-a deținut până la părăsirea coaliţiei. Totodată, procurorul general urma să fie o persoană non-politică, iar candidatura să fie consultată cu partenerii europeni. Liberalul afirmă că aceste propuneri au fost respinse de PDM care nu vor să cedeze Ministerul Transporturilor şi se opun depolitizării Procuraturii Generale. „PD este departe de a face reforme. Noi suntem sătui de promisiuni goale. 21 de ani au trecut de când ne-am asumat să reformăm procuratura și – nimic. Nu mai putem tolera asta, ca cineva să decidă totul în această republică”, a mai spus liderul liberalilor.

Filat a declarat după ședință că discuțiile vor continua până joi, ora 15.00, când este programată o nouă ședință a Parlamentului. Totodată, Filat a precizat că susține ideea unui Guvern minoritar, format din PLDM și PDM, dar care să fie susținut de un număr mare de deputați.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. victor

  cine se face vinovat de acest haos ? in primul rind alegatorul, care nu intelege si sau nu cunoaste cum sa aleaga si dupa ce principii, in al doilea rind vinovate se fac partidele neconstructive, printre care PL, PSRM

 2. Jora

  Totul era sa fie mult mai simplu daca Ghimpu era mai adecvat, acesta in ruptul caputui nu vrea sa accepte nici o varianta propusa de PLDM si PD, lui ii este convinabil sa ramina in opozitie, asa ca acum ar fi bine ca sa se caute si alte solutii posibile unde inchinarea inutila in fata lui Ghimpu este exclusa.

 3. Pandele

  Cine ti-a varat dumitale in tartacuta cum ca PL este un partid… “neconstructiv”? Cum poate fi el asociat in mintea dumitale cu PSRM , partidul lui DODON? Am sa-ti raspund tot eu. Jurnalisti care semneaza intr-o veselie articole defaimatoare de ani de zile la adresa PL si a liderilor sai.Pe care dumitale te bazezi ca fiind de buna credinta. Nu sunt. Fara sa ma lungesc in explicatii , iti spun deschis cateva argumente… calde? Ce presa e aceea care nu cere insistent si energic conferinta de presa la sfarsitul intrevederilor de la Aeroportul International cu toti cei angrenati in discutii? Se numeste presa aservita, neprofesionista , corupta sau total naiva.( Alegi dumitale din aceste calificative pe cele care le crezi de cuviinta) Crezi ca a r fi fost refuzati? NU!! Politicienii europeni nu pot face , nu sunt educati si formati in stilul iresponsabilitatii care domina intreg spatiul “moldovean” de sus pana jos.Au fost atrasi intr-o cursa, intr-un carusel moldocomunist pe care nu-l cunosc in intreaga lui perversitate ne-europeana.Ce presa e aceea care cedeaza la “rugamintea” politicienilor(oricare dintre ei) complacandu-se la promovarea secretomaniei, ca mai apoi sa poate mintii fiecare cum il taie capul despre treburile cetatenesti, politice,sociale? Si de ce o multime de jurnalisti , cica fomatori de opinie se chinuie nevoie mare sa demonstreze la unison cu partidele pe langa care s-au aciuit, ca acest PL e partidul care e vinovat pentru toate relele “moldovinesti’? Ei, bine , NU ESTE. Si se vede cu ochiul liber deja ca NU ESTE. Chiar daca ai si ochelari de cai si tot se vede!!
  Deunazi, un corifeu al ziaristicii neaos moldovenesti se straduia sa-si convinga cititorii ca PL isi sapa singur groapa si ca este anti-european, combatand punct cu punct argumentele de bun simt si de buna logica a controlului justitiei, a partajarii corecte a functiilor statului(palma barba cot!) si ca ar fi un fel de GICA-contra al evropenizarii PD-isto PLDM-ista daca nu e de acord cu cooptarea comunistilor la putere. Mai sa fie … Si-l aduce, culturos nevoie mare ,in sprijin pe marele Axionov (he, he, Axionov , domle !) ca sa demonstreze chestia cu groapa si cazutul unora in ea. A uitat, uita, domnia sa ,in culturosenia de care se lasa animat, uita zic ,de bietul , dar si el GENIALUL , ion creanga care a scris un biet basm (da , da creanga l-a sris singur de la cap la coada)pe numele sau foarte copilaresc “CAPRA CU TREI IEZI”.E vorba aici tot de o groapa, moldoveneasca la o adica. ce o pregatise O CAPRA pentru UN LUP hulpav si care i- a devorat 2 iezi. ademenindu-i cu un mestesug mieros.”Trei iezi cucuieti/ mamei usa descuieti/ ca mama v-aduce voua /drob de sare in spinare si …/un pumn de Rusie noua… Ca pana la urma LUPU sa cada in groapa sapata de capra si ultimul ied al ei ramas in viata Asa ca , stimate dom` Victor cam asta e cu PL-ul si chiar cu fanii lui.. Stau mai bine cu fata spre soare decat altii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *