Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Nou ambasador la Londra. Șeful…

Nou ambasador la Londra. Șeful statului urmează să semneze decretul de numire în funcție

Guvernul a aprobat candidatura Angelei Ponomariov, șefa Secției Europa Occidentală, Centrală și de Sud-Est, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), pentru funcția de ambasador al R. Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Aceasta va ocupa fotoliul odată cu semnarea de către șeful statului, Igor Dodon, a decretul de numire în funcție a acesteia.

Angela Ponomariov activează în cadrul MAEIE din 1994 până în prezent, perioadă în care a parcurs toate rangurile diplomatice, până la cel superior, de ministru consilier.

Între 1997-2000, aceasta a activat în cadrul Ambasadei R. Moldova în Germania. Ulterior a fost însărcinat cu afaceri în Letonia, după care a activat în Ambasada R. Moldova în Austria, acolo unde a fost responsabilă, ca reprezentant permanent, de relațiile cu organizațiile internaționale. În prezent, Angela Ponomariov este șefa Secției Europa Occidentală, Centrală și de Sud-Est a MAEIE.

La 30 mai, candidatura Angelei Ponomariov a fost avizată pozitiv de Comisia politică externă şi integrare europeană a Parlamentului. Tot atunci, secretarul general de stat al MAEIE, Mihai Căpățînă, a declarat că guvernul britanic a acceptat candidatura respectivă.

Potrivit Legii cu privire la serviciul diplomatic, ambasadorii extraordinari şi plenipotenţiari, reprezentanţii permanenţi, trimişii şi însărcinaţii cu afaceri en titre (permanenţi) – şefi ai misiunilor diplomatice – sunt numiţi şi rechemaţi din funcţie de către preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului. Propunerile referitoare la numirea în aceste funcţii sunt înaintate Guvernului de către ministrul afacerilor externe şi integrării europene, cu consultarea Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului.