Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Nicu Popescu le răspunde democraților:…

Nicu Popescu le răspunde democraților: „Nu este rolul executivului să facă recomandari deputaților la APCE”

Foto: Facebook/MAEIE

Deși speakerul Zinaida Greceanîi nu a pus la vot propunerea Partidului Democrat de a-l audia în plenul Parlamentului pe ministrul de Externe, Nicu Popescu a declarat că este deschis întrebărilor deputaților și a făcut și câteva precizări în legătură cu votul delegației R.Moldova la APCE, pentru revenirea Federației Ruse în cadrul organizației respective.

„În contextul discuției privind situația de la #APCE, remarc că în orice republică parlamentară cu un sistem democratic bine pus la punct, unde funcționează principiul separării puterilor în stat, anume parlamentul conferă mandat de acțiune executivului şi nu invers. Cu alte cuvinte nu este rolul executivului să facă recomandari deputaților la APCE. Şi nici nu poate executivul să ofere explicații privind acțiunile deputaților aleşi de popor”, menționează Nicu Popescu.

Precizările ministrului vin după ce în cadrul ședinței Parlamentului din 25 iunie, Monica Babuc a declarat că este necesară audierea lui Nicu Popescu pentru ca acesta să precizeze dacă votul deputaților la APCE a fost poziția statului R. Moldova.

Pentru reobținerea dreptului de vot al Rusiei în cadrul Adunării Parlamentare au votat 118 membri, 62 au votat împotrivă, iar 10 s-au abținut. Din delegația Parlamentului R. Moldova la APCE, pentru revenirea Rusiei și-au dat votul deputații Andrei Năstase (PPDA) și Vlad Batrîncea (PSRM). Împotriva acestei decizii s-a exprimat însă deputatul Mihail Popșoi (PAS).

În 2014, Rusia a pierdut drepturile de vot ale APCE după preluarea Crimeei și susținerea separatiștilor militari din estul Ucrainei. Rusia a răspuns în 2016 prin boicotarea Adunării și a refuzat din 2017 să plătească contribuția sa anuală de 33 de milioane de euro, aproximativ 7% din bugetul consiliului.