Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Nereguli în rapoartele partidelor. CEC…

Nereguli în rapoartele partidelor. CEC va sesiza Procuratura Generală

Comisia Electorală Centrală (CEC) a depistat mai multe nereguli în rapoartele partidelor politice privind mijloacele bănești acumulate și cheltuielile efectuate în campania electorală a alegerilor locale generale din 20 octombrie curent. Conform proiectului de hotărâre aprobat miercuri, 22 octombrie, de CEC, au fost găsite informații privind donatori care nu au avut nicio sursă de venit sau alocații sociale, așa cum era indicat în rapoarte. De asemenea, blocul ACUM Platforma DA și PAS a beneficiat de donații care a depășit plafonul, dar și din partea unei firme care a avut contract de achiziții publice în ultimii trei ani.

În total, CEC a înregistrat 23 de concurenți electorali care au participat la scrutinul electoral, care au depus rapoartele săptămânal.

Dintre acestea, trei formațiuni – Partidul Socialist din Moldova, Partidul Oamenii Muncii și Partidul Ruso-Slavean din Moldova – nu au prezentat informații despre deschiderea sau nedeschiderea contului „Fond electoral”, fapt pentru care urmează a fi avertizați.

În același timp, unii dintre donatorii Partidului Democrat din Moldova (PDM), Mişcării Profesioniştilor „Speranţa-Надежда”, Partidului Politic „Şor” (PPȘ), Partidului Nostru (PN), Uniunii Salvați Basarabia (USB), Partidului Acţiunea Democratică (PAD), Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Partidului Unităţii Naţionale (PUN), Partidului Voința Poporului (PVP) și ai blocului ACUM, conform informațiilor prezentate de Serviciul Fiscal de Stat, nu au declarat în ultimii trei nicio sursă de venit sau au declarat venituri mai mici decât donațiile făcute.

La fel, având în vedere precizările Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), printre donatorii Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), PPȘ, PN, Partidului Național Liberal (PNL), Partidului Popular din Republica Moldova (PPRM), PVP și ai blocului ACUM au fost identificate persoane care nu au beneficiat de pensii sau indemnizații, așa cum era notat în rapoarte. În acest caz, CEC va sesiza printr-o adresă Procuratura Generală și va solicita verificarea provenienței surselor de venit ale donatorilor respectivi, a anunțat raportorul, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, în cadrul ședinței.

Referitor al persoanele juridice care au făcut donații, SRL „Edit-Prom” a depășit plafonul, donând 200 000 de lei blocului ACUM. Ulterior, entitatea politică s-a a restituit diferența de 116 300 de lei. Totuși, având în vedere că a fost depusă o contestație, CEC va examina suplimentar acest caz.

De asemenea, blocul ACUM a primit 2549, 45 lei de la „Lantav-Prim” SRL, companie care, conform datelor Agenției Achiziții Publice, în ultimii trei ani, a încheiat contracte de achiziții publice cu unele primării, lucru interzis de legislație. Potrivit lui Lebedinschi, „CEC se va expune suplimentar” cu privire la această situație, deși au existat propuneri din partea unor membri ca banii să fie restituiți companiei sau să fie vărsați în bugetul de stat.

Proiectul a fost aprobat cu șase voturi „pro” și trei abțineri.