Nereguli depistate de Promo-Lex: persoane decedate în liste și urne sigilate incorect

Din primele ore de la deschiderea secțiilor de votare în municipiul Chișinău, observatorii Promo-Lex au depistat mai multe nereguli în provesul de votare. Fotografierea buletinului de vot, panouri electorale lângă secțiile de votare și persoane decedate în listele electorale sunt câteva nereguli enunțate de către Pavel Postică, director de program Promo-Lex.

„La două secții de votare, din Durlești și Codru, s-au observat billboard-uri cu publicitatea electorală a unui concurent electoral. În patru secții de votare din sectorul Centru au fost depistate urne de vot staționare cu doar 2 sigilii, nu cu 4 sigilii cum prevăd normele legale. S-au identificat mai mult de 3 mii de buletine de vot într-o secție de votare. În patru secții de votare sunt înscriși mai mult de 3 mii de alegători”, a enumerat Pavel Postică.

„Un alegător nu s-a regăsit în listele de bază. Au fost depistate persoane decedate în listele electorale. La Botanica cineva a fotografiat buletinul de vot. A fost chemată Poliția și se documentează cazul. Buletinul a fost anulat”, adaugă  Postică.

În cadrul secțiilor de votare se regăsesc persoane care nu au legitimație de observator. „Unii se prezintă ca observator, dar nu au legitimație. Simpatizanții unui partid politic încearcă să acosteze alegătorii. O persoană care s-a prezentat asistent social a adus 12 cereri de votare la domiciliu și președintele biroului electoral le-a înregistrat”, adaugă Pavel Postică.

În total, au fost înregistrate 1 418 de cereri de exercitare a dreptului de vot la domiciliu.

Potrivit observatorilor Promo-Lex, multe nereguli sunt similare celor identificate în scrutinul întâi se scrutin, din 20 mai.

LIVE TEXT: Chișinăul își alege primarul


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *