Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   NATO nu va începe un…

NATO nu va începe un război cu Rusia pentru R. Moldova. Declarațiile lui Șalaru, după Summit-ul de la Varșovia

Anatol Șalaru, fostul ministru al Apărării

R. Moldova are nevoie de o armată modernă, capabilă să-și apere cetățenii, iar NATO va fi un sprijin în acest sens. Scopul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord  nu este de a-și aduce armata în R. Moldova, dar de a crea condiții pentru reforme, care ar garanta respectarea drepturilor și libertăților omului. Declarațiile au fost făcute de ministrul Apărării, Anatol Șalaru, în cadrul unui briefing, după participarea la Summit-ul NATO de la Varșovia, la care, în premieră, a luat parte un reprezentant al R. Moldova.

Ministrul a declarat că a cerut țărilor NATO sprijn pentru ca armata rusă „care se află ilegal în Transnistria”, să fie evacuată, deoarece nu ar fi vorba de forțe de pacificare: „De asemenea, am solicitat sprijin pentru înlocuirea actualului format de pacificatori din Transnistria cu o misiune civilă sub mandat ONU. În cazul în care se va accepta pot fi acolo și pacificatorii ruși, dar civili și sub mandat ONU. Deoarece, Rusia fiind parte a conflictului din 92, nu poate fi și pacificator. Mai ales că, voi știți, că trupele de pacificatori au avut cazuri când au omorât oameni civili, ceea ce este exclus pentru o misiune de pacificare”.

În cadrul briefingului de presă, ministrul Apărării a menționat că urmează a fi duse tratative și negocieri pentru ca problema, care există de 25 de ani în stânga Nistrului, să fie rozolvată, deoarece, până acum, Rusia și mulți politicieni din R. Moldova ar fi refuzat să o soluționeze. „Avem acest sprijin, dar NATO nu va începe un război cu Rusia doar pentru ca ei să-și retragă armata din Republica Moldova, dar ei vor insista, și nu numai NATO, țările Uniunii Europene, vor insista pe această idee”, afirmă ministrul.

Anatol Șalaru a menționat că au fost obținute toate solicitările făcute la adresa reprezentnațilro NATO, dar și că situația din R. Moldova a fost discutată pe larg, fiind prima dată când „în Rezoluția finală ONU de o asemenea importanță un paragraf întreg este dedicat Republicii Moldova”.

„NATO respectă neutralitatea Republicii Moldova. Statele Unite, țările NATO, de mai multe ori au solicitat Rusiei să-și retragă armata din Transnistria. În rezoluția finală se vorbește despre faptul că țările membre NATO respectă integritatea teritorială a Ucrainei, Moldovei, Armeniei, Georgiei și Azerbaidjanului și își asumă angajamentele pentru a respecta opțiunea democratică a acestor țări. Asta înseamnă fără trupe de ocupație pe teritoriul lor”, a declarat ministrul.

Potrivit unor experți Summit-ul Organizației Nord-Atlantice de la Varșovia este cel mai important eveniment de la încheierea Războiului Rece, fiind dedicat în întregime situației create în flancul de est al NATO și, în general, pericolului pe care îl reprezintă în prezent Federația Rusă, pentru securitatea zonală, regională și globală.

La Summit-ul NATO din Varşovia, Polonia, desfășurat între 8-9 iulie curent,  au participat reprezentanţi din cele 28 de state aliate şi ţările partenere ale Alianţei Nord-Atlantice. La Varşovia, Anatol Şalaru s-a întâlnit cu omologii săi din România, Letonia, Turcia, SUA şi Italia, în cadrul cărora au fost discutate relaţiile de colaborare pe segment militar. Summit-ul a fost dedicat situației create în flancul de est al NATO și pericolului pe care îl reprezintă în prezent Federația Rusă, pentru securitatea zonală, regională și globală, fiind unul dintre cele mai importante eveniment după încheierea Războiului Rece.