NATO cere Rusiei să își retragă forțele armate de pe teritoriul Republicii Moldova

Șefii de stat și de Guvern din 29 state membre ale Alianței Nord-Atlantice, au înaintat o Declarație prin care cer Rusiei să își retragă forțele armate de pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei. Prin intermediul acestei Declarații, NATO și-a reafirmat suportul pentru integritatea și suveranitatea țărilor vizate.

„În conformitate cu angajamentele sale internaționale, solicităm Rusiei să își retragă forțele pe care le-a staționat în Republica Moldova, Ucraina și Georgia. […] Cerem Rusiei să își retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova și să continue să se angajeze constructiv în procesul de reglementare al regiunii transnistrene. Ne angajăm să sprijinim reformele democratice ale Republicii Moldova și eforturile de consolidare a capacității de apărare”, se menționează în declarație.

Membrii Alianței au mai punctat că mediul de securitate euro-atlantic a devenit mai puțin stabil ca urmare a anexării ilegale a Crimeei, a acțiunilor de destabilizare în Ucraina, a încălcării spațiului aerian al NATO, precum și al nenumăratelor exerciții cu dimensiune nucleară.

„Vedem o Rusie mai insistentă, care a folosit forța împotriva vecinilor Ucrainei, a Georgiei, și care are forțe armate și în Republica Moldova împotriva voinței Guvernului”, a precizat Jens Stoltenberg, secretar general al NATO.

Cu o zi înainte de summitul de la Bruxelles, Rusia a criticat politica de extindere a Alianței în Est și sensul organizației, considerând-o un produs al Războiului Rece.

La 11 iulie și Plenul Adunării Parlamentare al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (AP OSCE) a votat Declarația și rezoluțiile de la Berlin, în care este menționat și conflictul transnistrean. Astfel, OSCE reafirmă necesitarea retragerii complete a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova și transformarea actualei misiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional.

La data de 22 iunie Organizația Națiunilor Unite a votat o Rezoluție privind retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul R. Moldova din stânga Nistrului.

Foto: marklog.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *